Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Remote werken: halfway there

Zes maanden geleden vertrok ik naar Spanje om een jaar lang remote te werken. Als remote recruiter werk ik vanuit Valencia voor Modoc, je leest hier hoe dit idee tot stand kwam. Ik was van plan om halverwege dit jaar naar Malaga te verhuizen. Nu, een half jaar verder, heb ik een ander besluit genomen. In de afgelopen maanden ben ik inmiddels twee keer naar Nederland gevlogen voor een werkweek op kantoor en heb ik mijn eerste bezoek uit Nederland in Valencia ontvangen. Gedurende mijn remote-avontuur sta ik voor uitdagingen en deel ik mijn ervaringen met je in deze blog. Benieuwd naar mijn verhaal, zes maanden later? Je leest het in deze blog.

Halfway there!
Een half jaar geleden kreeg ik een GO om naar Spanje te verhuizen en remote te gaan werken. Na een half jaar in Valencia zou ik naar Malaga verhuizen. Als je dan toch de kans krijgt om in Spanje te werken, dan wil je er ook alles uithalen dacht ik. Alleen, na ruim 5 maanden in Valencia, voelt dit als mijn tweede thuis. Een verhuizing naar Malaga zou betekenen dat ik daar weer opnieuw zou moeten beginnen. Dit is voor mij dan ook de reden om ook het tweede half jaar in Valencia te blijven. Want ja, zoals verwacht loopt alles anders 😉.

Mijn verwachting van wonen in het buitenland was dat ik snel een nieuw sociaal leven zou opbouwen. Dit blijkt echter lastiger dan verwacht. Sterker nog, vandaag de dag ben ik nog altijd druk met het opbouwen van vriendschappen.

Over het algemeen werk ik 50% vanuit huis als remote recruiter voor Modoc. In mijn appartement heb ik een goede airco en ben ik erg gefocust. De keerzijde hiervan is dat ik erg op mezelf ben aangewezen en ik daarom buiten werktijd op zoek ga naar gelijkgestemden. De overige 50% werk ik vanuit co-workspaces. Ik merk dat ik het lastig vind om hier contacten te leggen, omdat vrijwel iedereen daar is om te werken en niet om vrienden te maken. Toch heb ik gemerkt dat je het gewoon moet ‘doen’. Door mensen aan te spreken en nieuwsgierig te zijn, ontstaan gesprekken. Zo creëer ik langzaamaan mensen om me heen. Ik realiseer me dat wanneer ik naar een nieuwe stad ga, ik weer opnieuw moet beginnen en op dit moment gaat mijn voorkeur uit om te blijven investeren in en uitbreiden van hetgeen wat ik tot nu toe heb opgebouwd.

De tweede periode ga ik overigens wel in een andere wijk (Ruzafa) wonen. Deze wijk zit vol studenten en mensen van mijn leeftijd, leuke restaurantjes en co-workspaces. Ik vind het leuk om continu geprikkeld te worden en een nieuwe omgeving draagt hier zeker aan bij.

Bezoek uit Nederland
Mijn werkweken op kantoor hebben mij doen beseffen dat ik mijn collega’s regelmatig mis. Collega’s dragen voor mij écht bij aan een stukje werkplezier en werkgeluk. Gelukkig zie en spreek ik ze iedere dag online, maar persoonlijk heb ik de voorkeur voor fysiek contact. Fysiek schakel je net wat sneller met elkaar en je krijgt meer van elkaar mee. Het was daarom extra leuk om Céline (collega recruiter Etten-Leur) en Anne (collega accountmanager Tholen) in Valencia te ontvangen. Samen deden we een fietstour en leerde ook zij deze geweldige stad kennen.

Anne en Céline waren een van de eerste die een kijkje in mijn nieuwe leven op locatie kregen. Het voelt fijn om dit te delen, omdat zij mij nu ook op verschillende fronten beter begrijpen. Zoals het werken in de hitte en het avondleven in Spanje combineren met het werkritme in Nederland. En hoe beter we elkaars situatie begrijpen, hoe beter we kunnen samenwerken.

Inspiratie voor anderen
Een paar weken geleden zag ik mijn oud stagebegeleidster van mijn stage bij CZ in Valencia. Ze vertelde mij dat dat ik haar heb geïnspireerd op het gebied van dromen najagen. Met trots vertelde ze me dat ze eind dit jaar een sabbatical neemt en op reis gaat. Ook zij verlegt haar grenzen.

In mijn gesprekken met kandidaten merk ik dat er veel interesse is in mijn avontuur als remote recruiter. Het heeft zelfs al eens geleid tot een kandidaat die besloten heeft ook voor een baan in het buitenland te gaan. Daar word ik als (inmiddels) ervaren remote recruiter natuurlijk super enthousiast van.

Ook klanten stellen me vragen en onthouden mijn verhaal. In vrijwel ieder gesprek wordt benadrukt dat ondanks de afstand, dit in de gesprekken of werk niet te merken is.

De voor- en nadelen van wonen en werken in Spanje
Ondanks dat de zon en het heerlijke eten went, geniet ik na zes maanden nog steeds iedere dag. Het fijnste vind ik dat aan het einde van mijn werkdag, lees rond 17:00, mijn dag hier pas begint. Na werktijd wandel ik graag of ga ik nog naar het strand. De winkels zijn tot 21:30 open en als echte shopaholic ga ik hier erg lekker op! Rond 22:00 eet ik pas, waardoor ik rond 00:00 ga slapen. Een heel verschil met Nederland waar ik na werk nog naar huis moet rijden, koken, eten en daarna op de bank plof of een serie in bed kijk. Het (relaxte) avondleven hier geeft mij enorm veel positieve energie voor de dag erna, maar tegelijkertijd vind ik dit soms lastig te combineren met het werkritme in Nederland doordat ik laat ga slapen en de volgende dag weer op tijd paraat sta.

Een ander groot voordeel van remote werken is dat ik meer werk verricht krijg in minder tijd. Op kantoor heb je vaker een kletsmomentje bij bijvoorbeeld het koffiezetapparaat. Hier, in Spanje, besef ik me steeds meer dat deze momenten veel tijd kosten. Daarnaast word ik minder afgeleid dan op kantoor, waardoor ik een betere focus gedurende de dag behoud. Zo kan ik meer tijd stoppen in werkzaamheden die er in NL vaak bij inschoten, zoals het schrijven van social media posts. De keerzijde is overigens wel dat deze koffiezetapparaat momenten mij ook energie geven en ik dit dus af en toe mis. Wanneer ik dit mis bel ik een van mijn collega’s en praat ik even bij om toch aan deze behoefte te voldoen.

Verder zit Modoc in een flow van ontwikkelingen op HR gebied die ik op afstand moet volgen. Dat voelt voor mij dan alsof ik hierin weinig bijdrage kan leveren. Ook al zeggen mijn collega’s dat we alles samen doen. Als afgestudeerde professional kun je je vast voorstellen dat ik graag mijn steentje hierin bij bijdraag. Een voordeel wat hierbij komt kijken is dat ik word uitgedaagd om in kansen te denken, wat kan wél? Zo denk ik aan de voorkant mee en pak ik dingen op die online kunnen zoals recruitment marketing.

Een andere uitdaging die ik momenteel ervaar is de hitte die zorgt voor een lagere energie en concentratievermogen. Ik begrijp goed waarom de Spanjaarden een Siësta doen. Gelukkig kan ik ook op afstand flexibel werken en neem ik overdag een ruimere pauze en haal ik deze uren op een ander (koeler) moment van de dag of week in. Mijn flexibiliteit biedt overigens professionals de kans om elkaar na werktijd, in de avond, of vroeg in de morgen te spreken.

Al met al ben ik blij dat alle ontwikkelingen bij Modoc en mezelf de mogelijkheid geven om dit avontuur van een jaar lang écht de kans te geven. In juli verhuis ik naar een ander appartement. De komende zes maanden ga ik dit avontuur met nieuwe ervaringen in en kijk ik uit naar wat me nog meer te wachten staat.

Benieuwd wat mijn werkgever van het remote werken vindt? Je leest het binnenkort in haar blog én je hoort het in de vervolg-podcast van remote werken. Leuk feitje: de allereerste podcast van Modoc over remote werken was voor mij destijds de trigger om voor deze droom te gaan.