Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Remote werken: eerste keer terug naar Nederland

Drie maanden geleden begon ik aan mijn Spanje avontuur. Inmiddels voelt de stad Valencia als mijn nieuwe thuis. Na er ruim twee maanden te wonen, vloog ik voor het eerst weer terug naar Nederland om weer eens vanuit kantoor te werken en natuurlijk om familie en vrienden te zien. Hoe ik dat ervaren heb en hoe ik hiermee omga, lees je in deze blog.

Mijn ervaring

Na de eerste uitingen over mijn remote avontuur in Spanje op social media kwam er veel op mij af. Zowel studenten, professionals en werkgevers wisten mij te vinden met hun vragen en waren nieuwsgierig naar mijn ervaring. Heel eerlijk, dit overviel mij best wel. Ik voelde me bijna beroemd. Ik vond het vooral heel tof, maar daarnaast ook wel lastig. Hoe kon ik na een aantal weken al functioneren als expert en wat werd er verwacht van mij?

Door eerlijk en open het gesprek aan te gaan en mijn ervaringen, gedachtes en gevoelens te delen, liet ik dit vooral op mij afkomen. Zo ook wat ik met deze blog wil bereiken. Het zijn mijn ervaringen, die kunnen voor een ander weer anders zijn.

Drie maanden verder in dit avontuur en ik zit goed in mijn vel en leef ik momenteel mijn mooiste leven. In mijn vorige blog kon je lezen dat ik het werken op co-werkplekken spannend vond en dat ik merkte dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel naast mijn talent, ook mijn valkuil werd. Inmiddels heb ik een gezonde balans gevonden hierin. Ik deel graag ook nog een aantal toffe coworkspaces waar ik het liefste werk in Valencia.

Ik zou mezelf omschrijven als nieuwsgierig, enthousiast, extravert en sociaal. Met deze eigenschappen kun je je voorstellen dat ik in een onbekende omgeving snel afgeleid ben. Ik vind het veel te leuk om nieuwe mensen te leren kennen en kan me daarom in co-werkplekken moeilijk concentreren. Tegelijkertijd levert het mij nieuwe energie op en vind ik het fijn om omringd te worden door mensen. De tip die ik kan meegeven is: volg je behoeften en geef gehoor aan je gevoel. Voor mij werkt het bijvoorbeeld goed om dagdelen buiten de deur te werken, in plaats van een hele dag. Zo krijg ik voldoende prikkels en energie van buitenaf en weet ik vanuit huis ook mijn focus te behouden.

Focus, dit woord staat centraal voor mijn maanden in Spanje. Zowel op werk- als op persoonlijk vlak. Ik merk dat ik veel productiever ben door te werken op afstand en juist meer werk verricht krijg in minder uur. Met name doordat ik in mijn eigen bubbel zit en minder snel word afgeleid. Daarnaast is mijn bewijsdrang toegenomen wat (vaak) motiverend werkt en ervoor gezorgd heeft dat ik op dit moment zes professionals heb geholpen aan een leuke, nieuwe baan.

De thuisblijvers

Omdat niet alleen mijn ervaring, maar ook de ervaring van mijn collega’s én de professionals belangrijk vind in dit verhaal, heb ik hun ervaringen opgevraagd.

“Eerlijk gezegd was je een van de meest betrokken recruiters waarmee ik in contact was.” (Kandidaat)

Mijn betrokkenheid en eerlijkheid word opgemerkt. En naast dat ik nieuwsgierig ben naar wie ik tegenover me heb zitten in een gesprek, vertel ik ook graag wie ik ben en waarom ik tijdelijk vanuit Spanje werk. De eerste reacties zijn altijd positief en ik krijg regelmatig te horen dat ik inspireer door het ultieme voorbeeld van dromen najagen te zijn.

Daarnaast hoor ik ook regelmatig dat als ik niet zou vertellen dat ik in Spanje woon en werk, dit niet opgemerkt wordt. Laatst vroeg een werkgever in ons netwerk “Werk je nu in Nederland of in Spanje, Maxine?”. Blijkbaar merken ook zij niet vanuit waar ik werk. En wanneer ze wel weten waar ik werk, merk ik direct oprechte interesse hoe het met me gaat en willen ze weten hoe het (werk)leven hier bevalt.

Naast positieve feedback is mijn aandachtspunt om mij niet altijd te verontschuldigen voor het feit dat ik een dag(deel) niet bereikbaar ben. “En voel je vooral niet schuldig als je je pauze geniet op een heerlijk terras in de Spaanse zon, dat is waarvoor je daar bent. Je werkt keihard, dus voel je niet schuldig, maar geniet ook van die dingen tijdens je werkdag en vier je successen!”  (Kandidaat)

Gelukkig wordt er door professionals en werkgevers tot nu toe geen keerzijde van remote werken ervaren, maar deze ervaar ik eerlijk gezegd soms wel. Zo vond ik het bijvoorbeeld jammer dat ik ‘mijn’ professionals niet persoonlijk kon uitnodigen voor een bak koffie tijdens het tekenen van het contract, dit nam een collega recruiter van mij over op kantoor. Gelukkig heb ik vele van hen wel gezien tijdens mij terugkomst in NL. Sterker nog, maandag om 11:00 stond de eerste professional al op de stoep om mij fysiek te ontmoeten. Geweldig!

Daarnaast mis ik af en toe de simpele high five van mijn collega’s als we succes hebben geboekt.  Vanuit Spanje voel ik me soms toch best eenzaam, maar door op dat spontane moment met mijn collega’s te bellen, ervaar ik wel de positieve energie van het team. Daar drink ik ‘s avonds dan ook een sangria op 😉

Terugkeer naar Nederland

Na ruim twee maanden ging voor het eerst weer terug naar Nederland. De eerste ochtend leek ik wel verliefd, zo spannend vond ik het om iedereen weer op kantoor te zien. De eerste dag was wennen, maar tegelijkertijd ook zo vertrouwd. Iedereen kwam speciaal naar kantoor en hing aan mijn lippen om mijn verhalen aan te horen.

Mijn collega Kelly zag ik ook na een korte periode fysiek samen gewerkt te hebben, weer op kantoor. Haar eerste week bij Modoc was mijn laatste week in Nederland. Doordat mijn team en ik dagelijks samen opstarten en elkaar daardoor ‘’zien’’ en spreken voelen we de verbinding als collega’s zeker en voelde het op kantoor direct als normaal. Wel merken we beiden dat elkaar opzoeken makkelijker gaat als je fysiek werkt met elkaar, omdat dit op kantoor simpelweg sneller en efficiënter schakelen is. Om ons contact te stimuleren, plannen we wekelijks een moment in om elkaar op de hoogte te houden en dus om toch die samenwerking eerder te laten ontstaan.

Mijn terugkeer naar Nederland deed me ook meteen beseffen wat ik mis. Mijn collega’s zorgen écht voor een stukje werkgeluk en werkplezier.

Remote werken heeft voor mij voor-en nadelen. De fysieke contacten met collega’s, professionals en werkgevers mis ik op afstand, maar tegelijkertijd weet ik hier een positieve draai aan te geven en te denken in oplossingen. Mijn terugkeermomenten naar Nederland gebruik ik dan ook voor deze fysieke contacten en ik bel regelmatig met collega’s. Vanuit Spanje werk ik daarentegen veel productiever en efficiënter en geniet ik nóg meer in mijn vrije tijd, een mooie balans die veel energie met zich meebrengt.