Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Remote Recruiter Maxine in Valencia

Als eerste medewerker van Modoc ben ik, Maxine, op 26 januari vertrokken naar Spanje als Remote Recruiter. Voor de duur van een jaar ga ik dit avontuur aan. Een typisch gevalletje van uit je comfortzone stappen, voor zowel mij als werknemer als voor Modoc als werkgever. Inmiddels zit de eerste maand erop. Hoe dit avontuur mogelijk is gemaakt en wat mijn ervaring tot nu toe is, lees je in mijn blog.

Dromen najagen

Vier jaar geleden vertrok mijn vriend Dean voor zijn studie naar Valencia. Tijdens deze periode ben ik hem gaan opzoeken en werd ik opnieuw verliefd. Niet op Dean, maar op deze fantastische stad. De blauwe lucht, de warmte, palmbomen langs de kust en de authentieke Spaanse restaurantjes maken het gevoel dat je in een totaal andere wereld komt. En dat op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland!

Ik heb altijd al kriebels gehad om te reizen na mijn studie of voor een langere tijd in het buitenland te wonen. De periode dat Dean in Spanje zat, zette me aan het denken. Ik ben nog jong en ik heb nog een hele toekomst voor me. Hoe gaaf zou het zijn als ik dit avontuur samen met Dean kan aangaan?

In september 2020 sloot ik mijn studie af met de Spaanse zin ‘todo es possible’ oftewel ‘alles is mogelijk’. Ik nam mijn docenten, vrienden en familie mee in de droom die ik wilde najagen; wonen en werken vanuit Spanje.

De zoektocht

Na het afstuderen was ik werkzaam als HR specialist. Mijn plan was om ruim een jaar werkervaring op te doen en zo tegelijkertijd te sparen voor mijn avontuur in Spanje. Maar dat plan liep anders dan verwacht. Na een paar maanden merkte ik dat ik geen energie meer kreeg van mijn werk. Ik haalde weinig voldoening uit mijn werk. Toen ik merkte dat het ook invloed kreeg op mijn dagelijkse enthousiasme, moest ik iets ondernemen.

Ik had alleen wel een baan nodig om geld te sparen om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Dat hield me steeds tegen om te stoppen met werken. Totdat ik op een gegeven moment zoveel motivatie miste dat ik toch een drastisch besluit nam. Ik nam ontslag nog voordat ik iets nieuws had gevonden.

Slim solliciteren

In de tussentijd pakte ik de ruimte om uit te zoeken waar ik gelukkig van word in mijn werk. Ik had ervaren dat de organisatiecultuur veel impact heeft op mijn geluksgevoel. Een belangrijke waarde in mijn zoektocht naar een nieuwe baan was een organisatie vinden waar ik volledig mezelf kan en mag zijn. Hierdoor presteer ik ook beter. Ik moest dus slim solliciteren. Een baan vinden die past bij mijn kernwaarden.

Via via kwam ik bij Modoc terecht. Na een paar gesprekken kwam ik erachter dat de rol van Recruiter bij Modoc me goed zou passen. Ik merkte dat Modoc een moderne en professionele organisatie is met een gezellige onderlinge sfeer. Dit gaf me het vertrouwen dat ik mezelf kon zijn. Het toewerken naar mijn Spanje droom werd een stuk leuker en eerder haalbaar.

Ondanks dat ik mij meteen erg welkom voelde en eerlijkheid en transparantie centraal staan binnen Modoc, hield ik mijn Spanje droom nog even voor me. Omdat ik me er zo op mijn gemak voelde en nieuwsgierig was geworden wat werkgeluk doet met je ambities, wilde ik afwachten.

De podcast remote werken

Tot het moment kwam dat Modoc een podcast lanceerde. Linda, mijn werkgever, ging in gesprek met Barbara Braak. Barbara werkte remote vanuit Kenia en deed onderzoek naar remote werken. Tijdens het beluisteren van de podcast hoorde ik Linda in de podcastaflevering tegen Barbara zeggen: ‘Je hebt me geprikkeld, wie gaat er het eerst het vliegtuig in met zijn/haar laptop? (Beluister de aflevering hier).

Dit was dé trigger om opnieuw over mijn droom na te denken en wellicht deze wens te combineren met mijn werk bij Modoc. Niet veel later, tijdens een wandeling, maakte ik mijn wens bekend bij Linda. Ik had me goed voorbereid en uitgelegd hoe ik de combinatie van werken vanuit Spanje voor me zag. De bestemming, de periode. Ik had het allemaal al uitgedacht zodat Linda wist dat dit serieus was.

Haar reactie? ‘Ga maar ervaren, ontdekken en doen. Van proberen kan je leren.’ Ik mocht dus letterlijk mijn grenzen gaan verleggen. Er is wederzijds vertrouwen in elkaar en in dit avontuur. Dit resulteerde dan ook in een boost van zelfvertrouwen.

Communicatie is key

Tot nu toe ervaar ik dat dit avontuur me vrij makkelijk af gaat. Er zitten echter wel randvoorwaarden aan mijn avontuur. Na de officiële go ben ik in gesprek gegaan met mijn leidinggevende en mijn team. Iedereen enorm enthousiast en werd deze kans mij enorm gegund. Samen met Linda (werkgever), Marleen (leidinggevende) en Lenneke (HR adviseur) heb ik afspraken gemaakt en hebben we een addendum aan mijn contract toegevoegd. Hierin staan verschillende afspraken beschreven zoals:

  • De maximale duur van één jaar. Dit jaar is voor ons een experiment en een kans om mezelf en Modoc te positioneren als vooruitstrevend en ervaringsdeskundige.
  • Het belang van reflecteren. In het addendum zijn wekelijkse en maandelijkse contactmomenten opgenomen om te reflecteren en te leren van en met verschillende collega’s.
  • Binding en betrokkenheid. Om dit te behouden is er een richtlijn afgesproken om iedere 2 á 3 maanden fysiek op kantoor aanwezig te zijn.
  • Aanhouden van de Nederlandse werkdagen en werktijden (tussen 08.00 – 18.00 uur werkzaam) met een gezonde werk- en privé balans.

Wat levert het op

Wat ik vooral merk is dat mijn verantwoordelijkheidsgevoel is toegenomen en mijn prestatiedruk stijgt. Ik wil zó graag laten zien dat werken vanuit het buitenland kan, dat ik soms tijdens mijn werkuren vergeet te genieten. Een enorme valkuil waar ik aan ga werken.

Natuurlijk vond ik bepaalde dingen ook spannend en speelde ik de eerste weken in Spanje vooral op safe. Zo werkte ik voornamelijk vanuit mijn appartement. Want wat als de wifi op een andere locatie niet goed werkt. Wat als tijdens mijn gesprek met een professional blijkt dat die persoon ‘last’ ervaart dat ik in het buitenland zit?

Het is echt een kwestie van doen. Remote werken is je blootstellen aan nieuwe prikkels en ervaren. Uiteindelijk was buiten de deur werken voor mij een enorme verrijking. Mijn eerste 5 tips voor remote werken lees je hier.

De komende tijd zal ik een blog bijhouden met de do’s en don’ts. Ik deel daarin mijn learnings en lessons met jullie en inspireer werknemers en zelfs werkgevers graag met mijn avontuur in Spanje.

Hasta Luego,
Maxine.