Young professionals willen blijven ontwikkelen
Wist je dat professionals vaak vanaf hun 35e voor een langere periode bij dezelfde werkgever blijven? De jaren ervoor wordt er nog wat meer ‘gehopt’ om uit te zoeken welk type baan en werkgever er bij iemand past. Deze leeftijdsgrens is van alle tijden. Ook andere generaties switchten in hun beginjaren wat vaker van baan om vervolgens rond hun 35e te blijven plakken. Natuurlijk geldt dit niet voor ieder individu en zijn er voldoende uitzonderingen, maar over het algemeen is dit de tendens.
Waarom wordt er dan nu zo negatief gesproken over Gen-Z dat ze niet loyaal zijn? Dat ze zo snel van baan wisselen als ze het beu zijn? Uit onderzoek (CVster) is gebleken dat Nederlandse jongeren loyaler zijn dan hun internationale collega’s. Gemiddeld blijft een young professional 2,5 jaar hangen bij een bijbaan of startersfunctie, terwijl het gemiddelde internationaal op 1,2 jaar ligt.
Waarom young professionals switchen van baan
Een belangrijke reden is dat ze zich willen blijven ontwikkelen. Ontwikkeling is namelijk groei. En groei leidt tot succes. Toch? Dat is de gedachtegang die niet alleen bij jongeren, maar in de gehele maatschappij leeft. Er wordt ons geleerd dat het altijd beter, meer en sneller kan. We zién ook dat dit kan door alle succesverhalen die gedeeld worden en alle positieve posts die online te vinden zijn. Stilstand is dus daadwerkelijk achteruitgang. Zo voelt het in ieder geval.
Ondanks dat een werkgever een opleidingsbudget aanbiedt en tal van ontwikkelmogelijkheden heeft, zien we in de praktijk dat alsnog veel young professionals snel wisselen van baan. De reden die wordt opgegeven is vaak dat ze ergens anders meer kansen krijgen, zich verder kunnen ontwikkelen of hun talenten beter inzetten. De young professional is bang om achter te lopen als ze geen kansen pakken. Of dat juist iemand anders de kans wél pakt en jij dus minder kans op succes hebt. Blijven vergelijken en bij willen benen is niet voor niks een groot probleem onder deze doelgroep (en de burn-outs die het veroorzaken). Waarom stappen ze dan toch over als ze deze mogelijkheden ook kunnen krijgen bij hun huidige werkgever?
Het antwoord: zichtbaarheid. Het lijkt alsof je je ontwikkelt als je van baan wisselt, omdat dit een zichtbare stap is. Je ontdekt een nieuwe werkplek, komt weer in contact met nieuwe collega’s en vervult een bepaalde rol in een ander jasje. Ontwikkelen en groeien binnen je huidige werkgever voelt anders.
Hoe behoud je de Gen-Z en millennials op dit gebied?
Maak ontwikkelen dus zichtbaar. Laat zien dat ontwikkelen ook in kleine stapjes gaat en dat dit vooral in soft skills zit. Het laten zien en ervaren van (persoonlijke) ontwikkeling is bijna net zo belangrijk als de groei zelf: ontwikkelperceptie. Zorg er daarnaast voor dat je samen met de werknemer een plan van aanpak maakt betreft de ontwikkeling. Er zijn vaak zoveel opties en mogelijkheden dat ze niet meer weten waar ze het zoeken moeten. Begeleiding en coaching bij deze keuzes maakt het behapbaar voor ze in plaats van ze zelf te laten zwemmen in het gigantische aanbod.
Wees realistisch
Werkgevers die millennials en Gen-z’ers willen aantrekken, maar wel verwachten dat ze de komende 20 jaar blijven zijn onrealistisch. Ondanks dat jongeren kunnen ontwikkelen bij hun huidige werkgever is het niet vreemd dat ze na een aantal jaar op zoek gaan naar een andere baan. Jobhoppen of wisselen van baan is namelijk óók goed voor de ontwikkeling. Op deze manier kom je weer in aanraking met een andere werkcultuur, steek je andere dingen op en leer je een nieuwe branche kennen. Dit is voor niemand verkeerd. Wees dus realistisch en houdt er rekening mee dat een young professional na de start van diens loopbaan ook een kijkje wil nemen bij een ander bedrijf.
En wat je dan kunt doen? Op een goede manier uit elkaar gaan, want wellicht kruisen jullie paden nog wel een keer!