Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen

Vol vertrouwen in je leiderschap
Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen

Wat is goed leiderschap?

Over welke mindset en competenties moet je als leider beschikken om goed te kunnen omgaan met een weinig voorspelbare werkelijkheid? Wat betekent dat voor de praktijk van alledag? En hoe breng jij je mensen en organisatie vooruit? Leiders van de toekomst zullen over een andere mindset moeten beschikken om effectief om te gaan met de condities van de nieuwe tijd. Voor grote ego’s is daarin geen plaats meer. Hoe jaag jij juist de groei aan van je teamspelers?

Benieuwd naar onze op maat gemaakte programma's?

Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen

Situationeel leiderschap

Er zijn verschillende leiderschapsstijlen met allen hun eigen kenmerken. Zo zijn vier bekende leiderschapsstijlen coachend leiderschap, sturend leiderschap, delegerend leiderschap en ondersteunend leiderschap. Hierin zitten vooral de verschillen in mate van sturing en ondersteuning. Wanneer je ze toepast is ook afhankelijk van het team dat je aanstuurt en daaropvolgend kan het per medewerker nog verschillen waar behoefte aan is.

Dit noem je dan ook situationeel leiderschap, omdat het per situatie kan verschillen. Flexibiliteit in het leiderschap is dan ook gewenst. Maar hoe zorg je ervoor dat je een goede leider wordt en welke leiderschapsstijl past het beste bij jou?

Wist je dat de belangrijkste reden dat personeel weg gaat bij een organisatie falend leiderschap is?

De oorzaken die hier bij horen zijn:

  • Weinig betrokkenheid vanuit de leidinggevenden, zowel dat de medewerkers niet betrokken worden als dat de leidinggevende niet betrokken is bij de medewerkers;
  • Leidinggevenden weten niet wat de individuele behoeften van de medewerkers zijn;
  • De leidinggevende heeft geen persoonlijk contact met de medewerkers.

 

 

Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen

Drie stappen naar effectief leiderschap

  1. Zelfbewustzijn. Leiderschap van hoge kwaliteit gaat verder dan het beheersen van managementvaardigheden. Succesvolle leiders zijn zelfbewust, waardoor leiderschapsontwikkeling altijd begint met het verkrijgen van zelfinzicht.
  2. Begrip van de omgeving en teamleden. Naast zelfkennis hebben doeltreffende leiders een goed begrip van de omgeving en de mensen binnen hun team. Organisaties die het meest succesvol zijn, stellen hun medewerkers centraal.
  3. Persoonlijk leiderschap. Effectieve leiders kunnen bepalen waar ze naartoe willen en nemen de nodige stappen om dat doel te bereiken. Ze zetten eerst hun eigen koers uit en zoeken vervolgens manieren om anderen op dezelfde koers te krijgen.
Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen
Leiderschapstraining en verschillende leiderschapsstijlen

Persoonlijk en talentgericht leiderschap - leiderschapstraining

Bij Modoc staat talentmanagement voorop. De leiders van nu weten dat talentgericht leiderschap de medewerkers centraal stelt en ze op die manier laten floreren in hun werk. Onze leiderschapstraining biedt je de kans op dieper inzicht in jezelf te krijgen en de waarden die je nastreeft. Wat zijn je kwaliteiten en mogelijkheden om te verbinden, sturen en organiseren om op die manier niet alleen de organisatie, maar juist je medewerkers te laten groeien. Leiderschap is een proces van claimen en gunnen. Onze leiderschapstraining- en programma biedt een fundament voor leiderschap dat nodig is om zelfbewust ambities en grenzen te verleggen.

Aan de slag met jouw leiderschap

Neem contact op met onze trainers en coaches om te kijken welk leiderschapprogamma passend is bij jouw organisatie.

Marinka van den Bergh