‘De helft van je leven ben je aan het werk, dus maak er wat van!’

Eén van de vele motiverende zinnen van Hans Hartog, logistiek manager van Mawipex in Rilland. We gingen bij hem langs om te vragen naar zijn kijk op het personeelsbeleid bij Mawipex, de arbeidsmarkt en de samenwerking met Modoc.

Mawipex

Het bedrijf kenmerkt zich als een platte organisatie met korte lijnen. De deur staat voor elk personeelslid open en iedereen kan hier zijn wie hij of zij is. ‘’Mawipex stamt af van een familiebedrijf, waardoor je deze zaken binnen de bedrijfscultuur nog steeds terugziet’’ zegt Hans. ‘’Daarnaast proberen we het ook gewoon gezellig te maken, zodat iedereen de sfeer binnen de organisatie als prettig ervaart’’. Hoe krijgen zij dit bij Mawipex voor elkaar? ‘’Een combinatie van factoren. Een hoge mate van vrijheid, bijvoorbeeld met het team bepalen van de starttijden, speelt daar zeker in mee. Maar ook gewoon op een fatsoenlijke manier met elkaar omgaan is belangrijk. Uiteraard proberen we ook ieder jaar wel een uitje te organiseren, dat helpt enorm voor de teambuilding. Sommigen hebben het nog steeds over een etentje bij de japanner, inmiddels 6 jaar geleden’’. Hans heeft door zijn vele jaren ervaring en ook cursussen op gebied van management echt gevoel gekregen voor het menselijke aspect binnen de processen van een organisatie. ‘’Mensen zijn een belangrijke input om de processen goed te laten verlopen, dus wordt hier veel aandacht aan besteed’’. Mensen gewoon mensen laten zijn, in plaats van een nummer binnen je bedrijf, is de manier hoe ze bij Mawipex met elkaar omgaan.

Wanneer pas je binnen de organisatie?

Anders dan bij sommige andere bedrijven, beoordelen ze bij Mawipex kandidaten op kennis & kunde, mentaliteit en persoonlijke omgang, waarbij de laatste twee onderdelen het zwaarste wegen. ‘’De meeste bedrijven kijken alleen naar kennis en kunde, dus wat staat er op het cv en wat zijn de sterke en ontwikkelpunten van de kandidaat. Wij proberen ook altijd naar de karaktereigenschappen van de kandidaat te kijken.’’ Bij Mawipex staat de mentaliteit voorop. Een goede mentaliteit compenseert bijvoorbeeld gebrek aan ervaring of opleiding. ‘’De intrinsieke motivatie en de wil om te ontwikkelen staat centraal, tijdens gesprekken vragen we dan ook vaak door om achter de mentaliteit van de kandidaten te komen.’’ aldus Hans. ‘’Daarnaast komen we er dan ook achter met welke collega’s de kandidaat het beste kan omgaan en goed kan samenwerken’’.

Hoe is de samenwerking met Modoc tot stand gekomen?

Hans heeft vanuit zijn arbeidsverleden een vrij groot netwerk opgebouwd. ‘’Op een gegeven moment ontstond er behoefte aan nieuwe collega’s en heb ik contact met Modoc gezocht’’. Hans vindt de samenwerking fijn vanwege de leuke omgang met elkaar.  Daarnaast geeft hij aan dat Modoc goed met de werknemers om gaat, op eenzelfde wijze als dat hijzelf met mensen omgaat. ‘’Ik vind het belangrijk om regelmatig te evalueren met de kandidaten hoe het allemaal gaat. Modoc neemt hier ook regelmatig echt de tijd voor. Daarnaast staat ook de ontwikkeling van kandidaten, bijvoorbeeld door middel van het regelen van cursussen voor kandidaten, centraal bij Modoc. Dat stel ik erg op prijs.’’