Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Succesvolle sollicitaties, met of zonder cv?

Marissa Andries

Een nieuwe collega vinden, het is een enorme uitdaging geworden voor heel veel organisaties. Diegenen die het proces onder controle lijken te hebben werken al enige tijd aan een structurele oplossing. Volgens ons is je sollicitatieproces onder de loep nemen en aanpassen stap één voor meer succes.

Ook het Kabinet ziet het momenteel als hun verantwoordelijkheid om plannen te bedenken hoe ze de arbeidsmarkt vooruit helpen. Maatregelen waarbij overheid, werkgever én werknemer blijvende inzet moeten tonen, zijn geopperd. Er wordt gepleit om breder te kijken dan het cv.

Lees hier het interview met Marissa, onze recruiter, over het achterwege laten van het cv in het sollicitatieproces:

Hoe kunnen we toewerken naar een toekomstbestendige arbeidsmarkt die meebeweegt en waarbij werk en vaardigheden beter met elkaar matchen? Door werkgevers te stimuleren een faciliterende rol aan te nemen om medewerkers verder te ontwikkelen. Werknemers zouden hierin op hun beurt weer een ondernemende rol en lerende houding moeten aannemen. Maar hoe maak je op basis hiervan dan de beste match? We vroegen het Marissa. Zij werkt als Recruiter bij Modoc en spreekt dagelijks vele kandidaten die een nieuwe uitdaging zoeken. Daarentegen adviseert zij, samen met haar collega’s, de werkgevers in de regio hoe zij o.a. het sollicitatieproces succesvol kunnen inrichten.

‘We kijken allang niet meer alleen naar het cv’ zegt Marissa. Dat maakt ons ook onderscheidend. Dit doen we al jaren niet meer namelijk. Onze leidraad om die match écht te kunnen maken, is door in een één-op-één gesprek de kandidaat echt te leren kennen. Uit een persoonlijk gesprek halen wij veel meer waardevolle informatie die je op een cv niet terug ziet.

“Hier komt hier altijd wel iets uit wat je niet op het cv terugziet”

Wil je jezelf eerst eens voorstellen en vertellen wat voor werk je doet?
Hi, ja! Ik ben Marissa en ik werk als Recruiter bij Modoc. Ik zou mijn rol als Recruiter eigenlijk heel breed kunnen omschrijven. Mijn functie is namelijk heel dynamisch. Het leukste vind ik het persoonlijke contact opzoeken met mensen.

We gaan echt in gesprek met professionals die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Eigenlijk zitten ze allemaal wel bij een werkgever en zoeken ze iets nieuws. In een kennismaking komen we er achter waar iemands ambities en wensen liggen. Vervolgens gaan we vanuit ons netwerk met werkgevers opzoek naar passende carrièrekansen.

Dit doe ik nu zo’n 2 jaar en ik merk dat ik het heel waardevol vind om de professionals te mogen spiegelen en de ander aan het denken te zetten om samen te ontdekken wat bij die persoon past. En hier komt hier altijd wel iets uit wat je niet op het cv terugziet.

Wat merk jij in je werk van het structureel personeelstekort?
Dat we in een oververhitte arbeidsmarkt zitten is eigenlijk niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat de tekorten niet meer in een specifieke branche aanwezig zijn. Het heeft zich verspreid over de gehele arbeidsmarkt. Dit zagen we voor een deel al wel aankomen met bijvoorbeeld de vergrijzing in het vooruitzicht. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die invloed hebben op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een 40-urige werkweek is bijvoorbeeld niet meer in trek onder de jongere generatie en het nieuwe werken zorgt ervoor dat we meer voor resultaatgericht werken kiezen.

Onze uitdaging zit niet zozeer in het vinden van kandidaten. Want kandidaten die blijven er altijd wel. We maken onderscheid in actief werkzoekend en latent werkzoekend, waarbij we bij die laatste wat meer tijd nemen. De actief werkzoekenden komen via LinkedIn/Indeed of via onze website naar ons toe en de latent werkzoekenden bereiken we via verschillende social media.

Hoe werkt het in de praktijk als je ‘breder dan het cv kijkt’?
We kijken bijvoorbeeld niet meer alleen naar het cv om te bepalen waar iemand het beste tot zijn recht komt. In ons sollicitatiegesprek gaan we met werkgever én de kandidaat het gesprek aan over veel meer dan alleen werkervaring. Zo bespreken we de cultuurwaarden uitgebreid. We proberen ook de talenten van de professioneel in een gesprek te achterhalen.

Als we om een cv vragen, doen we dat om het gesprek met de persoon te kunnen starten. We hebben dan een basis waar we vanuit werken. Om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen heb je veel meer informatie nodig dan wat er op het cv staat. Je wilt iemand écht leren kennen en de vaardigheden van de persoon die je tegenover je hebt zitten weten. Je wilt zien en horen waar iemand blij van wordt en waar iemand van nature goed in is. Daar gebruiken we soms ook assessments voor. Deze assessments geven nóg meer inzicht in welke organisatie of functie iemand het beste tot zijn of haar recht komt, op basis van persoonlijkheid.

Dus jullie doen dus aan skillsgericht werven?
Ik vind een cv heel fijn om iemand zijn achtergrond te zien. Alleen zie het als social media. Het is slechts de buitenkant en kan een heel vertekend beeld geven. Het zegt weinig over wat iemand écht kan of doet of zelfs wilt. Want op het cv staat wat je gedaan hebt, maar niet waar je naartoe wilt. En daar gaat het vaak mis met reguliere recruitmentbureaus. We schuiven geen cv’s we kijken naar iemands talenten. En op basis daarvan maken we de match. Dus ja, we werven skillsgericht en om het gesprek te starten gebruiken we nog het ouderwetse cv.

In een gesprek vraag ik altijd recht door zee, waar iemand goed in is. Of als ze die vraag niet kunnen beantwoorden vraag ik: wat zouden collega’s of vrienden over jou zeggen? Het lijkt een hele simpele vraag maar het werkt echt goed. Laatst had ik nog een hele rustige professional tegenover me zitten.  Hij vond het lastig om antwoord te geven op de vraag wat zijn talenten zijn. Pas toen ik vroeg wat collega’s over hem zouden zeggen kwamen er hele mooie en belangrijke waarden naar boven.

Het gesprek aangaan voegt dus heel veel toe om iemand beter te leren kennen. Mocht iemand echt zoekende zijn in wat die persoon kan en wil, dan gebruiken we assessments. Dit assessment geeft aan hoe iemand zichzelf ziet, hoe diegene reageert en handelt onder druk en hoe hij of zij zich opstelt in zijn huidige werksituatie.

Deze analyse brengt onder andere sterke en minder ontwikkelde kanten naar voren. Je krijgt inzicht over iemands communicatiestijl en zijn/haar voorkeursgedrag. Deze informatie gebruiken we vervolgens weer in onze zoektocht naar een passende werkgever.

Dat is ook waar ik het voor doe, een persoon opnieuw zijn/haar werkgeluk laten vinden. Doen wat werkt is ons motto. Ik geloof daar ook in als ik met mijn kandidaten in gesprek ben. We kunnen het urenlang hebben over hun kwaliteiten en vaardigheden. Maar door daadwerkelijk te dóen, ontstaan er pas echt mooie verbindingen.

De invulling van het gesprek staat dus centraal om er een toekomstbestendig resultaat uit te halen!

Dankjewel Marissa voor een inkijkje in jouw vak als Recruiter bij Modoc. Ik denk dat we vooral mogen onthouden dat je op een cv niet terugvindt bij welke werkgever je het beste past en dat je daar als werkgever momenteel wel hét verschil mee maakt om je nieuwe collega mee aan te trekken.

Wil je meer weten hoe je als werkgever je zichtbaarheid van jouw werkgeverschap kunt vergroten? Of wil je gebruik maken van assessments tijdens je sollicitatieproces om een goed beeld te krijgen van de persoon die tegenover je zit? Neem contact op met Modoc en we kijken graag met je mee welke mogelijkheden er zijn.