Modoc’s expert Kelly over de toegevoegde waarde van Talentrecruiters in de zoektocht naar een nieuwe baan

Sinds januari 2025 wordt er strenger gecontroleerd op de Wet DBA om de schijnzelfstandigheid van ZZP’ers te beperken. Dit leidt tot vragen, verwarring en soms ook lichtelijk paniek bij zowel werkgevers als ZZP’ers. Wat kun je als zelfstandige het beste doen? Welke opties heb je? Onze Talentrecruiter Kelly vertelt erover in een interview met haar. Niet alleen over deze specifieke oplossingen, maar ook over haar ervaringen als Talentrecruiter bij Modoc.
Hi Kelly, leuk dat we jou mogen interviewen. Wil je jezelf eens kort voorstellen?
Ik ben Kelly, 32 jaar en samen met mijn gezin woon ik in Etten-Leur. Ik ben sinds 3 jaar Talentrecruiter bij Modoc. Hiervoor ben ik een aantal jaar werkzaam geweest als Adviseur bij een adviesgroep gericht op Hypotheken, Verzekeringen en Pensioenen. Contact met mensen en de dienstverlenende branche is daarin zeker de overeenkomst.
Als Talentrecruiter heb je veel contact met professionals. Het is een vrij krappe arbeidsmarkt. Hoe pak jij het aan om professionals te bereiken?
Enerzijds door proactief professionals persoonlijk te benaderen o.a. via LinkedIn. Anderszijds weten de professionals ons ook te vinden door onze zichtbaarheid en de vindbaarheid van onze vacatures. In de loop der jaren hebben we vanuit Modoc zelf ook een mooi netwerk aan professionals weten op te bouwen. Mensen die ons door goede ervaringen weten te vinden.
Vanaf januari 2025 wordt er strenger gehandhaafd op de Wet DBA (schijfzelfstandigheid bij ZZP’ers). Wat merk je daarvan?
Meer ZZP’ers die kiezen voor een ander dienstverband en hiervoor onze hulp inschakelen. Sommige willen in vaste dienst, andere gaan graag via een detacheringsconstructie aan de slag.
Hoe kun je deze ZZP’ers vanuit Modoc helpen en begeleiden?
Doordat we goed op de hoogte zijn van de wetgeving kunnen we ZZP’ers volledig ontzorgen. Zorgen voor de juiste contracten, toegang bieden tot een (nieuw) netwerk aan opdrachtgevers, het overnemen van de facturatie en hen ondersteunen in hun persoonlijke en professionele groei. Ze gaan dus over naar een ander constructie dan ZZP.
Wat is een goed alternatief voor ZZP’ers?
Detachering! Via detachering zit je niet ‘’vast’’ aan één werkgever, maar geniet je wel van de voordelen van een detacheringsbureau. Toegang tot een netwerk aan opdrachtgevers, op inkomensniveau is alles geregeld (denk aan vakantiedagen, pensioenopbouw, meer zekerheid zoals doorbetaling bij ziekte). Wij als detacheringsbureau regelen alle administratieve taken. Door het netwerk dat we als detacheringsbureau hebben, hoeft iemand ook niet alle opdrachten zelf binnen te halen. We gaan samen op zoek naar de opdrachten die bij iemand past en maken hierin een goede match.
Welke voordelen kent detacheren voor professionals in het algemeen? Welke begeleiding biedt Modoc bijvoorbeeld?
Het grote voordeel is naar mijns inziens de begeleiding die we kunnen bieden. Wij kennen onze opdrachtgevers en jou als professional en kunnen daarin een passende match maken. We regelen alles rondom het contract en de betalingen. De salarisbetalingen worden uitgevoerd door onze eigen collega Vivian, de lijntjes zijn daardoor kort. Na het starten van de opdracht vinden er regelmatig evaluatiegesprekken plaats om te kijken hoe het gaat, zo blijven we betrokken en kunnen we direct inspelen op veranderende wensen en behoeftes. Bij eventuele problemen zijn wij de schakel tussen jou en je opdrachtgever. Daarnaast bieden we een opleidingsbudget aan, waardoor de ontwikkeling van een professional centraal blijft staan.
Je kunt ons echt zien als een sparringpartner. Tijdens het sollicitatieproces helpen we bijvoorbeeld met de onderhandeling als daar behoefte aan is. We geven advies aan zowel werkgever als aan werknemer, zodat ze snel tot een mooie overeenkomst kunnen komen. Ook tijdens het dienstverband blijven we goed in contact en kun je altijd met vragen bij ons terecht.
Wat vind jij vooral belangrijk in de begeleiding van professionals naar een nieuwe baan en als ze zijn gestart bij een nieuwe baan?
Onze persoonlijke benadering vind ik écht onze toegevoegde waarde. In gesprek gaan, iemand leren kennen. Wat drijft jou, wat vind je belangrijk in je baan, maar vooral ook binnen wat voor organisatie pas je. Door oprechte interesse, de juiste vragen te stellen én door te vragen kom je uiteindelijk tot een goed beeld. Wat kunnen wij vanuit ons netwerk betekenen? Eerlijk en transparant zijn vind ik daarin heel belangrijk.
Je spreekt als Talentrecruiter natuurlijk veel mensen. Zijn er specifieke professionals die zijn bijgebleven of heb je een mooi succesverhaal?
De mooiste successen vind ik de gesprekken met professionals die zoekende zijn in hun loopbaan en ze na ons gesprek met mooie inzichten naar huis gaan. Zo sprak ik onlangs een professional die na jaren een eigen zaak te hebben gehad in loondienst wilde gaan en daarbij een carrièreswitch wilde maken. Er was vanuit de professional veel onzekerheid vanwege de inhoud van zijn CV. Door samen te kijken naar waar zijn kwaliteiten liggen, wat hij leuk vindt, waar hij goed in is en dit op de juiste manier te weten onderbouwen, maakt dat CV ineens helemaal niet zoveel meer uit. We hebben hem aan een baan geholpen, bij een bedrijf waar hij goed past, de juiste mensen om hem heen heeft en waar er mooie kansen liggen. Dan is de cirkel rond, dat vind ik heel tof!
Heb je nog een tip voor professionals die zoekende zijn naar een nieuwe baan?
Haak ons aan, gebruik ons netwerk! Wij kennen onze klanten, weten hoe de afdeling eruit ziet, wie er werken en wat voor type hier goed bij past. Als we jou ook mogen leren kennen zijn we aan de voorkant al 2 stappen verder dan wanneer je zelf bij een voor jou onbekend bedrijf binnen stapt. Zie ons als een extra zoekspoor, een sparringpartner.