Een persoonlijke SWOT-analyse als instrument voor jouw ontwikkeling
Binnen Modoc besteden we veel aandacht aan het werken vanuit je talenten, bewust worden van je behoeften en inspelen op carrièrekansen. De huidige arbeidsmarkt is namelijk continu in beweging en daarom zijn ontwikkeling en zelfinzichten cruciaal om bij te blijven. Een krachtig hulpmiddel dat kan helpen bij het ontdekken van je talenten, valkuilen en mogelijkheden, is de SWOT-analyse.
In deze blog bespreken we hoe een persoonlijke SWOT-analyse van waarde kan zijn in je loopbaanontwikkeling en als eventuele voorbereiding op een sollicitatieproces.
Van organisatieniveau naar persoonsniveau
De SWOT analyse kennen we veel vanuit organisatorisch oogpunt. Welke student heeft er nou geen SWOT analyse gemaakt tijdens het schrijven van een opdracht of scriptie? Altijd met het doel om de organisatie in kaart te brengen. Ook in het werkende leven wordt deze analyse nog regelmatig gebruikt om goed onderzoek te doen. Wij zetten dit middel ook in voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Wat houdt het dus precies in?
De SWOT-analyse is een strategisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om de interne sterke en zwakke punten van een individu (of organisatie) en de externe kansen en bedreigingen in kaart te brengen. De term SWOT staat voor: Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Je kunt een persoonlijke SWOT-analyse maken in diverse situaties:
- Denk je erover om van baan te veranderen?
- Wil je een andere kans in je huidige organisatie?
- Wil je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek?
Een zelfanalyse van je sterke en zwakke punten kan voor elk van deze situaties nuttig zijn! Maar hoe doe je dat dan?
- Stap 1. Sterke punten (h)erkennen
De eerste stap in een SWOT-analyse is het identificeren van je sterke punten. Dit zijn de vaardigheden, talenten en eigenschappen waarin je uitblinkt. Het bewust worden van je sterke punten stelt je in staat om ze beter te benutten in je werk. Denk bijvoorbeeld aan uitstekende communicatieve vaardigheden, leiderschap, technische kennis of probleemoplossend vermogen.
- Stap 2. Zwakke punten aanpakken en verbeteren
Even belangrijk als het kennen van je sterke punten is het erkennen van je zwakke punten. Zwakke punten zijn de gebieden waarop je nog kan groeien of vaardigheden kan ontwikkelen. Het identificeren van zwakke punten kan je in staat stellen om een plan te maken om deze te verbeteren.
- Stap 3. Kansen benutten
In een SWOT-analyse kijk je ook naar externe kansen. Dit zijn de factoren in je professionele omgeving die je kunt benutten voor groei en succes. Dit kunnen trends in je branche zijn, nieuwe technologieën, veranderende marktomstandigheden of netwerkmogelijkheden.
- Stap 4. Bedreigingen en risico’s beheersen
Bedreigingen zijn externe factoren die je professionele ontwikkeling kunnen belemmeren. Denk hierbij aan financiële onzekerheid, veranderende wetgevingen of persoonlijke belemmeringen. Het identificeren van deze bedreigingen kan leiden tot proactieve maatregelen om je loopbaan te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.
Met oog voor jouw talent
Op basis van de analyse kun je vervolgstappen nemen. Hierin kun je keuzes maken om je zwakkere punten aan te pakken, maar bij Modoc zijn we ervan overtuigd om juist je sterke punten te versterken. Werken vanuit je talenten en doen waarin je van nature goed bent is een stuk makkelijker dan wanneer je je gaat focussen op iets wat je niet kunt.
Daarnaast kan de SWOT analyse een hulpmiddel zijn om je te helpen bij het vinden van de carrière die past bij jou en je huidige óf toekomstige werkgever. Het is een investering in jezelf die kan leiden tot meer voldoening.