Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Gen-Z is niet lui, maar werkt juist meer dan ooit

Carlijn Balink

Er wordt vaak beweerd dat de jonge generatie van nu lui is. Het tegendeel is waar! Gen-Z heeft namelijk vaker een (bij)baan dan ooit (Volkskrant).

Het leven is duur, dat weten zij ook heel goed. Een huis kopen? Dat kan Gen-Z bijna niet. Studieschuld? Ja, zij zijn onderdeel van de pech-generatie. Dat er geld nodig is om leuke dingen te doen én om simpelweg normaal te kunnen leven, snappen ze maar al te goed. Het gaat alleen wat minder makkelijk dan in de tijd van de boomers en Gen-X’ers.

Gen-Z is geleerd om te doen wat je leuk vindt. Terwijl de oudere generatie is geleerd om te werken met als bonus dat je het ook nog leuk vindt. Dit is een hele andere mindset. Gen-Z werkt liever voor een lager salaris met meer vrijheid dan voor hoog salaris met minder vrije tijd.

De combinatie hiervan zorgt ervoor dat Gen-Z zéker wel wil werken en maar vaak genoeg (bij)banen hebben, alleen doen ze dat wel op hun manier. Met meer afwisseling en meer vrijheid. Dit betekent dat ze vaker parttime bij een werkgever werken, maar náást die parttime baan nog allemaal andere (betaalde) dingen doen. Zo hebben ze vaker een eigen onderneming die ze naast hun vaste baan doen, verdienen ze geld met online business of werken ze nog extra in de horeca of sportschool omdat ze dat gewoon leuk vinden.

 

Continue stroom van prikkels

Deze generatie is opgegroeid met heel veel prikkels. Overal sta je aan en krijg je indrukken. Meldingen op je telefoon gaan de hele dag door. Je kan concluderen dat ze dus vaak overprikkeld zijn, maar het tegendeel is hiervan waar. Deze jongeren hebben juist prikkels nodig om lekker aan de slag te gaan. Hun concentratie is gewoonweg minder en ze zijn snel op zaken uitgekeken. Daarom kiezen ze er regelmatig voor om meerdere banen te combineren of juist om parttime te werken, zodat ze niet altijd maar hetzelfde doen. (disclaimer: uiteraard is dit per persoon anders, maar bekijken we hier de trends.)

Uit recente cijfers van het CBS (2024) is gebleken dat er ruim 800 duizend multi-jobbers zijn. Dit is het hoogste aantal ooit gemeten en dit zijn niet eens alleen Gen-Z’ers. Reden? Mensen willen graag variatie in hun werk of gewoon eens iets anders proberen. Gen-Z staat hier hetzelfde in.

 

Krappe markt zorgt voor keuzevrijheid bij jongeren

Wat ook meespeelt is de tijd waarin deze jongeren op de arbeidsmarkt zijn toegetreden. Er is meer aanbod van werk bij werkgevers dan dat de vraag er is bij de werkzoekenden. Hierdoor ligt de focus niet op het krijgen van überhaupt een baan en een goed salaris, maar verschuift de focus naar zingeving en plezier.  Hier komt dan bij kijken dat vrijheid ook zeer gewild is, waarbij ze drie dagen weekend prefereren. Geef ze eens ongelijk!

 

Werkmentaliteit verandert

Gekeken naar de statistieken van het CBS (2024), zien we dat er meer jongeren dan ooit werken en zij werken niet minder uren. Maar 7% van de jongeren heeft nog nooit betaald werk gehad. Waar komt dan toch de conclusie vandaan dat ze minder werken en lui zijn? Dit bewijs is er namelijk niet. Wat wel opvalt is het overwerken. Niet het werken ansich, maar de werkmentaliteit van de jonge generatie is anders. Ze maken namelijk minder overuren dan de generaties voor hen.

Daarbij komt kijken dat hard en veel werken en een goede baan niks extra’s oplevert als het gaat om een huis of een auto kopen. Want met die studieschuld kunnen ze een huis toch niet kopen en daardoor is dit statussymbool minder relevant voor de jonge generatie. Ze kijken meer naar wat wel kan en dat zijn bijvoorbeeld mooie reizen maken en hier is geld én vrije tijd voor nodig. Een goede workbalance is dus het allerbelangrijkste voor ze.

Werken doet deze generatie dus zeker! Alleen dat stapje extra in overuren laten ze aan zich voorbij gaan. En eerlijk gezegd: is dat misschien niet ook heel gezond? En zou de oudere generatie juist niet moeten kijken naar hoe het óók kan? Van elkaar leren, dat is basis.

Meer weten over generatiemanagement?

Marissa Andries