Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Wet Europese Richtlijn Loontransparantie moet loonkloof beperken

Carlijn Balink

We willen graag de onderhandeling nog aan kunnen gaan”, “We willen geen vragen intern krijgen” of “We willen voorkomen dat mensen door het salaris afhaken vanuit de vacaturetekst”. Allerlei redenen die we vaak horen wanneer we vragen of we het salaris mogen benoemen in de vacaturetekst. Vaak zit daar geen slechte intentie in, toch zijn deze redenen niet meer geldig vanaf juni 2026.

Wetgeving Europese Loontransparantie

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is helaas nog (te) veel aanwezig in veel Europese landen. Ondanks dat er verschillende initiatieven zijn en dat de aandacht op dit onderwerp al een tijdje hoog is, wordt op Europees niveau volgend jaar een nieuwe wetgeving ingevoerd: Europese Loontransparantie, ofwel EU Pay Transparancy. Op 7 juni 2026 gaat deze officieel van kracht.

Zoals het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties het omschrijft:
De Europese Richtlijn Loontransparantie heeft als doel om gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid en het verbod op geslachtsdiscriminatie te versterken. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt over het verbeteren van transparantie en het verstevigen van handhaving. 

Deze wetgeving betekent concreet dat werkgevers vooraf aan het eerste kennismakingsgesprek duidelijk moeten maken wat het salaris gaat zijn voor de functie. Dit kan door het salaris te benoemen in de vacaturetekst of door het vooraf aan het gesprek bekend te maken aan de professional die komt solliciteren.

 

Hoe is de status nu?

In Europa is de kloof tussen mannen en vrouwen op dit moment 13%. Dit houdt in dat vrouwen gemiddeld 13% minder verdienen per uur dan hun mannelijke collega’s, terwijl ze hetzelfde werk doen. Ook voor de lange termijn levert dit problemen op en zien we dat het pensioenverschil tussen mannen en vrouwen op 30% ligt.

Als het gaat om het benoemen van salarissen in vacatureteksten blijkt uit cijfers van Indeed dat er een verbetering is geweest de afgelopen jaren, zeker in Nederland. Waar in 2019 nog maar 19% van de vacatureteksten een salaris bevatte, is dat nu inmiddels 45%. Hierin wordt niet altijd een concreet bedrag genoemd, maar zien we vaak een salarisrange waarin iemand kan vallen. Toch stagneert nu deze stijging en moet de Europese Richtlijn Loontransparantie ervoor zorgen dat het volledig inzichtelijk wordt voor iedereen.

 

Minder transparantie bij hogere salarissen

Wat opvalt, is dat bij de segmenten waar vaak meer verdient wordt, de transparantie minder is. Uit het onderzoek van Indeed blijkt dat bij de  functies in industriële techniek, softwareontwikkeling, informatieontwerp & documentatie, projectmanagement en rechten de transparantie het minst was. Hierin is Nederland een uitzondering op andere Europese landen: binnen alle sectoren is een gelijke vorm van transparantie te zien (of ontbreekt juist).

Wist je dat 4 van de 5 werkzoekende minder snel solliciteert als er geen salaris vermeld staat in een vacaturetekst?

Christel Dobbelaar

Waarom is de Wet Europese Loontransparantie belangrijk?

De voornaamste reden van deze wetgeving is om de salariskloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen of zelfs te doen verdwijnen. Hierbij gaat het om de volgende punten:

  • Een transparant beloningssysteem moet ervoor zorgen dat mannen en vrouwen hetzelfde worden betaald voor hetzelfde werk;
  • Het geeft medewerkers recht op inzicht in het beloningsbeleid, inclusief hoe die zich ontwikkelen;
  • Het geeft sollicitanten het recht om informatie te krijgen over het salaris waarmee ze starten;
  • Het geeft medewerkers informatie over wat het gemiddelde salaris is van collega’s die hetzelfde werk doen.

Daarbij komt nog dat bedrijven met meer dan 250 medewerkers een rapportageverplichting hebben over de loonkloof binnen hun organisatie. Blijkt het verschil groter te zijn dan 5%, dat onverklaarbaar is, dan moet de organisatie een plan van aanpak gaan opstellen om dit verschil te minimaliseren. Deze bedrijven hebben de verplichting om beloningen dus regelmatig te evalueren.

 

Huidige salaris delen tijdens sollicitatiegesprek

Waar deze regelgeving ook voor gaat zorgen, is dat werkgevers niet meer aan sollicitanten mogen vragen wat hun huidige/vorige salaris is. Op dit moment blijkt bijna de helft, 48% van de werkgevers, dit wél te doen tijdens de sollicitatieprocedure. 59% van de sollicitanten geeft hierop een eerlijk antwoord, maar 30% geeft een hoger salaris op dan dat ze in werkelijkheid hebben verdiend. Wat ons betreft is deze vraag niet relevant en gaat het om de waarde die iemand toevoegt. Het werk- en salarisverleden is hierbij niet van invloed.

We hebben als Europa zijnde dus nog best wat te doen om van die 45% naar 100% loontransparantie te gaan in juni 2026. Ons advies: start vandaag nog!