Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Modoc’s expert Iris over het gebruik van AI binnen HR en Recruitment

Iris Bloot

AI, Artificial Intelligence, een woord dat in deze huidige tijd je om de oren vliegt. Er wordt kritisch naar gekeken, maar ook zeker heel enthousiast op gereageerd. Ook binnen Recruitment en HR zien we kansen om met AI aan de slag te gaan. Benieuwd hoe we dit bij Modoc toepassen? Iris neemt je mee in haar rol als Accountmanager en hoe zij kijkt naar deze ontwikkelingen, zowel bij Modoc als bij werkgevers in de regio.

Iris, je bent al een aantal jaar werkzaam bij Modoc, dus geen onbekende. Zou je toch nog jezelf even kort willen voorstellen en jouw loopbaanpad bij Modoc met ons willen delen?

In 2021 ben ik aan de slag gegaan bij Modoc als Accountmanager HR. In hetzelfde jaar werd ik Teammanager voor de vestiging in Tholen. Met mijn achtergrond in hospitality en als leidinggevende op een customer service afdeling heb ik van nature interesse in de mens. Laat dat nou eens goed van pas komen in deze rollen!

Na mijn zwangerschapsverlof (2024) kon ik minder uren gaan werken wat ik heel fijn vind voor de werk/privé balans. Mijn teammanager taken heb ik neergelegd zodat ik me volledig kan focussen op de relaties in mijn netwerk. Als Accountmanager zit ik weer veel aan tafel en daar krijg ik ontzettend veel energie van.

 

Mooi om te zien dat je al verschillende stappen hebt kunnen maken die aansluiten op de fase waarin je zowel op werk als privé zit. Nu dus je focus op het werk als Accountmanager, wat vind je zo leuk aan deze rol?

In mijn rol als Accountmanager krijg ik een kijkje in de keuken bij diverse bedrijven in de regio (Zeeland en West-Brabant). Grotere bedrijven, kleinere bedrijven, familiebedrijven en in verschillende sectoren. Elk bedrijf heeft weer eigen uitdagingen als het gaat om talentmanagement. Het leukste vind ik de afwisseling in mijn werk. De ene dag kan ik bij een nieuwe klant een rondleiding krijgen om feeling te krijgen met het bedrijf en de andere dag sluit ik aan tijdens een tweede gesprek met een professional bij mijn relatie. Ook krijg ik vanuit Modoc de ruimte om projecten op te pakken die overeenkomen met mijn interesses en ervaring. Zo heb ik een onboardingsplan uitgewerkt voor een werkgever uit mijn netwerk, heel tof om te doen!

 

Meerdere onderwerpen die dus aan bod komen bij werkgevers. Op welke onderwerpen haak jij vooral aan of juist af?

Ik zie mezelf soms als een soort consultant bij klanten. Door goed te luisteren en door te vragen kan ik in deze rol advies geven, maar ook klanten verbinden aan de juiste collega’s binnen Modoc.

De onderwerpen die ik heel interessant vind zijn o.a. mensen mee krijgen in veranderingen, maar ook onboarding en interne processen vind ik heel leuk om over te sparren. Wat gebeurt er op dit moment in de organisatie en welk advies zou ik uit ervaring nog kunnen geven om het nóg beter te doen (voor medewerkers)?

Eigenlijk zijn er bijna geen onderwerpen waar ik op af haak. Juist omdat ik langdurige relaties heb met mijn klanten heb ik het gevoel dat je alles met elkaar open kunt bespreken. Ik haak wel een beetje af als er geen ruimte is voor een open dialoog of als er geen sprake is van gelijkwaardigheid in de relatie. Juist als we samen optrekken kunnen we namelijk van toegevoegde waarde zijn.

 

Naast dat je veel bij klanten komt, ben je ook intern bezig met vernieuwingen, praktische inzichten en het proces. Hoe sta jij tegenover AI?

Om eerlijk te zijn denk ik dat je simpelweg niet meer om AI heen kunt. Ik ben enorm enthousiast over de mogelijkheden die AI biedt, zeker binnen recruitment en communicatie. Het kan processen efficiënter maken, zodat we ons meer kunnen focussen op het creëren van waarde voor onze klanten en professionals. Toch geloof ik dat de persoonlijke touch essentieel blijft. Recruitment en HR draait immers om mensen, hun verhalen en ambities. AI kan ondersteunen, maar het menselijke aspect, luisteren en écht begrijpen wat iemand drijft, mag nooit verloren gaan.

"Wat ik vooral mooi vind, is hoe AI onze productiviteit kan verhogen en processen kan vereenvoudigen."

Iris Bloot

Wat zie je in de recruitmentwereld vooral gebeuren met AI? Zowel voor je eigen werk als bijvoorbeeld bij professionals zelf.

Wat ik merk is dat er veel cv’s en motivatiebrieven door professionals worden opgesteld met AI. Het blijft toch altijd een beetje herkenbaar door de schrijfstijl. Ook zie ik om me heen veel vacatureteksten met behulp van of door AI geschreven worden. Hierin zit naar mijn mening geen goed of fout, maar het is belangrijk dat iemand er wel mee om leert gaan. Een motivatiebrief met moeilijke woorden, waarbij je een woordenboek moet pakken, is niet geloofwaardig. Het gebruik van AI stimuleren we zeker wel, maar altijd wel met je eigen blik, zodat het wel bij jou past.

Je kunt ook cv’s screenen, matchen, gesprekken inplannen en searchen met AI. Door data-analyse kan AI trends herkennen en voorspellen waarom medewerkers blijven of vertrekken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wel denk ik (en dat zegt AI gelukkig zelf ook!) dat menselijke expertise belangrijk blijft.

 

Zie je ook bij werkgevers een trend als het gaat om werken met AI? Wellicht in de vorm van vragen die erover komen of hoe zij ermee om gaan?

Steeds meer krijg ik ook bij klanten de vraag hoe wij met AI omgaan, maar in alle eerlijkheid loopt dit nog geen storm. Ik denk misschien ook dat dit angst is voor het onbekende. Laatst sprak ik met een jongere ondernemer en die was bijvoorbeeld wel heel geïnteresseerd in AI.

Ik weet niet of het per se generatie afhankelijk is, maar ik denk dat de jongere generaties AI wel makkelijker omarmen. Ook ligt het sterk aan het type bedrijf, de traditionelere bedrijven tonen er minder interesse in.

 

Wat vind je mooie en goede ontwikkelingen op dit gebied en wat zou je liever willen elimineren?

Ik vind de ontwikkelingen op het gebied van AI enorm inspirerend. Wat ik vooral mooi vind, is hoe AI onze productiviteit kan verhogen en processen kan vereenvoudigen. Tegelijkertijd moet ik eerlijk zeggen dat ik AI ook soms een beetje eng vind. Vooral de snelheid waarmee het zich ontwikkelt en het risico dat het soms te autonoom kan lijken.

Wat mij betreft zou er meer aandacht mogen zijn voor transparantie en grenzen in AI-toepassingen. Bijvoorbeeld: algoritmes die onbedoeld discriminerend of misleidend zijn, moeten we echt elimineren. Het gaat erom dat AI ons werk ondersteunt en versterkt, maar nooit de menselijke maat uit het oog verliest. Dat vind ik een belangrijke balans.

 

Heb je nog tips voor mensen die niet weten hoe ze met AI moeten omgaan of die er misschien op tegen zijn?

Mijn belangrijkste tip: blijf nieuwsgierig en sta open voor nieuwe mogelijkheden. Het is helemaal oké als AI in het begin wat overweldigend of zelfs spannend voelt. Je hoeft echt niet meteen alles te begrijpen. Begin gewoon klein, bijvoorbeeld met tools die je werk nét wat makkelijker maken. Vraag eventueel een (jonge) collega om hulp die al meer kennis heeft. Of probeer het privé een keer uit door te vragen wat je kunt koken met de overgebleven ingrediënten uit je koelkast. Door het stap voor stap te proberen, ontdek je vanzelf wat het voor jou kan betekenen.

Als je sceptisch bent, is dat ook prima. Probeer voor jezelf te ontdekken waar dat vandaan komt. Is het de snelheid van de ontwikkelingen of misschien wel de angst om de controle te verliezen? Door je in AI te verdiepen kun je een stuk beter begrijpen hoe het werkt én wat het niet kan.

Het mooie is: AI is er om je te ondersteunen en niet om je te vervangen. Jij bepaalt wat je er aan kan en wil hebben.

In gesprek met Iris

 

Iris komt als Accountmanager graag met je in contact om te sparren over vraagstukken betreft recruitment en HR.

 

 

Iris Bloot