Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Manage je werkenergie

Céline Jung

Tegenwoordig lees je enorm veel over timemanagement en over het efficiënt indelen van je werkdag. We leven in een snelle cultuur met drukke agenda’s. Zowel werk als privé. Nederland staat bekend als een dynamische werkcultuur met een directe- en lage-context communicatiestijl. We zijn direct en werken volgens een strakke planning. Soms zouden we nog meer willen doen in de tijd die we beschikbaar hebben, alleen kunnen we de tijd die we hebben niet beïnvloeden. Hoe we onze tijd indelen o.b.v. ons energielevel kunnen we wél bepalen. Uiteindelijk zorgt een efficiënte energiemanagement weer voor een betere concentratie en verhoogde arbeidsproductiviteit. Win-win dus.

Energie is de brandstof voor al onze handelingen, zowel fysieke handelingen als gedachtes en emoties. We moeten leren om het verbruik van energie tijdig af te wisselen met het aanvullen ervan. Onder- en overgebruik heeft invloed op onze prestaties. Als we namelijk te veel energie besteden, zonder deze reserves voldoende aan te vullen, door middel van rust of andere energiegevers, leidt dat uiteindelijk tot overspannenheid of zelfs een burn-out. Ook bij te veel rust en verveling, zonder voldoende inspanning leidt dit op termijn tot een bore-out of lamlendigheid.

Een belangrijke behoefte van de mens is daarom om een balans te vinden tussen je energiegevers en energienemers. Maar hoe geef je hier extra aandacht aan?

 

Energiebronnen vergroten

Wanneer iemand gedurende een lange periode werkstress ervaart, kunnen er gezondheidsklachten ontwikkeld worden. Werkstress ontstaat bijvoorbeeld wanneer de werkdruk hoog is en er onvoldoende energiegevers zijn. Een belangrijke eerste stap is daarom het herkennen van de werkstressoren. Wat zorgt voor minder bevlogenheid of negatieve prikkels?

Vervolgens is het cruciaal om te kijken naar het vergroten van de energiebronnen. De energiebronnen zijn persoonsafhankelijk en kunnen heel divers zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: luisteren naar muziek, autonomie in je werk, feedback krijgen, contact met collega’s, opleidingsmogelijkheden, fysieke beweging, creativiteit.

 

Slik de kikker

Loop je al enige tijd tegen de vervelende taak aan te hikken? Draait je dag om dingen uitstellen waar je geen zin in hebt? Slik de kikker aan het begin van je werkdag!

De kikker staat voor de vervelendste of lastigste taak die je staat te wachten. Door deze taak als eerste uit te voeren, ervaar je een gevoel van opluchting en ruimte voor de andere to do’s. Gebruik de kick die het oplevert en laat de energie van de voldoening doorwerken in de rest van je dag. Hoe langer je wacht met het oppakken van de vervelendste taak, hoe groter en energie slurpender het wordt.

 

Bewegen

In 2019 is Nederland uitgeroepen tot ‘zitkampioen’ van Europa. We zitten gemiddeld zo’n 9 uur per dag. Tel daar eens de liggende nachtrust bij op, en zo komen we uit op een gemiddelde non-actieve houding gedurende meer dan tweederde van onze dag. De oplossing zit hem in meer licht actieve beweging tussendoor. Bijvoorbeeld de afwas doen, stofzuigen en op de fiets boodschappen halen als kleine acties tussendoor. Ook helpt het tijdens werken om vaker te staan achter je bureau, een wandelende meeting te doen of een ommetje lopen tijdens de lunch. Het is bewezen dat als je vaker licht intensief beweegt, dit je creativiteit, energie en concentratievermogen verhoogt.

 

Het nut van pauze nemen

Zoals eerder gezegd plannen Nederlanders hun agenda vaak bomvol. Afspraken lopen achter elkaar door of we zitten urenlang te focussen op een bepaalde taak. Sommige mensen eten hun lunch achter hun scherm door om meer uren te kunnen werken. Maar wat hebben we aan een uur extra werktijd als we geen concentratie en energie meer over hebben?

Het is bewezen dat pauze nemen je productiever maakt en je energielevel positief beïnvloedt. Het is belangrijk om voldoende pauze te nemen op een dag. Dit kunnen microbreaks zijn, zoals: koffie pakken, uit het raam kijken, even opstaan van je bureau, even bewegen. Dit blijkt goed te zijn voor je hartslag en bloeddruk, voor je concentratievermogen en werkefficiency. Naast de microbreaks is het goed om na iedere 90 minuten inspanning even 10 minuten rust te nemen. Neem afstand van je scherm, loop een rondje of neem bewust tijd voor je lunch. Zo kan je de ene meeting of taak voldoende afsluiten en ben je weer opgeladen voor de volgende sessie.

 

In het moment leven

Een groot deel van de dag zijn we aan het piekeren over gebeurtenissen in het verleden, of stress over de toekomst. Denk hierbij aan twijfels of een project wel goed is gegaan, of onzekerheid over een deadline in de toekomst. Meer in het hier en nu zijn levert je meer concentratie en energie op. Het vermindert negatieve gedachtes en een stressgevoel. In het ‘nu’ zijn betekent dat je je aandacht vestigt op het heden. Je bent daarmee volledig gericht op het moment. Stress is namelijk iets wat je vaak niet in het hier en nu ervaart, maar heeft in 85% van de gevallen te maken met het verleden of de toekomst. We kunnen het verleden niet meer wijzigen en het heeft geen zin je druk te maken over gebeurtenissen die nog in de toekomst liggen.

 

Feitjes:

  • Wist je dat je na een slechte nacht slapen, beter een half uur kan sporten dan een extra uur slapen?
  • Wist je dat je ’s ochtends een spanningsboog hebt van 90 minuten, maar dat deze ’s middags veel korter is?
  • Wist je dat een inspirerende werkomgeving, met o.a. planten, daglicht en kleur, je productiever maakt?