Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Doen wat werkt: werk slimmer in plaats van harder

Carlijn Balink

In onze moderne samenleving worden we vaak aangemoedigd om harder te werken. We zijn geneigd te denken dat meer uren maken automatisch leidt tot betere resultaten. De échte sleutel tot succes is daarentegen om slimmer te werken in plaats van simpelweg harder werken. Geen nieuw feit, maar wel een die nog lastig in de praktijk te brengen is. Het draait allemaal om het behouden van je focus en je energie richten op de taken die er echt toe doen, in plaats van jezelf te verliezen in randzaken.

De uitdagingen

We leven in een tijd waarin afleiding overal aanwezig is. We hebben constant toegang tot e-mails, sociale media, nieuwsupdates en talloze andere prikkels die onze aandacht vragen. Deze constante stroom van informatie kan ervoor zorgen dat we ons overwhelmed voelen en onze kostbare tijd verspillen aan zaken die weinig toevoegen aan onze productiviteit. Het is belangrijk om bewust te worden van deze afleidingen en manieren te vinden om ze te beperken.

Ook wij hebben bij Modoc deze uitdagingen. De telefoon gaat regelmatig, we krijgen mails binnen, hebben contact met professionals via diverse kanalen, gaan op bezoek bij werkgevers uit ons netwerk en noem maar op. Hier komen ook administratieve taken bij kijken, zoals het uitwerken van een persoonlijke indruk, het noteren van onze handelingen in het systeem en het vastleggen van gesprekken. Wat ons hierbij vaak helpt is terug gaan naar de basis: doen wat werkt.

 

Ga voor eenvoud

Tijdens ons event op 11 mei 2023 heeft een van onze sprekers, Frenk van Assen, ons dit inzicht nogmaals gegeven. Hij gebruikt er alleen een ander woord voor, namelijk: eenvoud. Waarom eenvoud? Wat heeft dit als doel?

Het geeft focus. En focus is wat we vaak verliezen in de dagelijkse ratrace. Houd je aan een bepaalde strategie, je belangrijkste doel, en focus daar op, zonder weer zijstraten in te gaan. Deze eenvoud lijkt heel simpel, maar kan ook uitdagingen met zich meenemen. We willen namelijk zoveel. En dat zoveel willen we ook nog eens zo goed mogelijk doen. Terug dus naar de kern, werk slimmer en niet harder. Ga voor eenvoud.

 

Prioriteiten stellen

Hoe we bovenstaande ook kunnen vertalen is natuurlijk het stellen van prioriteiten. Het is essentieel om te weten welke taken de grootste impact hebben op je doelen en deze prioriteit te geven. Vaak spenderen we te veel tijd aan kleinere, minder belangrijke taken, waardoor we te weinig tijd overhouden voor de echt cruciale zaken. Door je tijd en energie te richten op de taken die het meeste verschil maken, ben je in staat om efficiënter te werken en betere resultaten te behalen.

 

Elimineer de afleiding

Het verminderen van afleiding is een andere sleutel tot slimmer werken. Dit betekent dat je bewust moet omgaan met technologie en andere afleidende factoren. Het uitschakelen van meldingen op je telefoon en computer, het inplannen van specifieke tijden voor het beantwoorden van e-mails en het creëren van een rustige werkruimte zonder afleidingen kunnen allemaal helpen om je focus te behouden en je productiviteit te verhogen.

 

“Uit onderzoek is al gebleken dat jongeren zich minder goed kunnen concentreren.”

Het lijkt zo simpel, maar uit onderzoek is al gebleken dat jongeren zich minder goed kunnen concentreren. De overvloed en snelheid aan prikkels is hier een grote aanstichter van. Kies weer voor focus en eenvoud. Concentreer je op hetgeen wat nodig is en elimineer de afleidingen.

 

Manage je werkenergie

Tot slot is het belangrijk om tijd vrij te maken voor rust en herstel. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar regelmatige pauzes en voldoende slaap zijn essentieel voor het behouden van je energie en focus. We vertalen dit graag ook naar het managen van je werkenergie. Niemand is acht uur lang volledig geconcentreerd en productief. Het is dan ook bewezen dat pauze nemen je productiever maakt en je energielevel positief beïnvloedt. Voldoende pauze nemen op een dag, hoe klein ook, kan enorm schelen in je creativiteit en productiviteit. Slim er mee omgaan is beter dan alleen maar hard doorwerken en geen kwaliteit leveren. (Meer weten over het managen van je werkenergie? Lees dan ook onze blog hier)

Slimmer werken is niet alleen een kwestie van hard werken, maar vooral van bewuste keuzes maken over waar je je tijd en energie aan besteedt. Het draait om het stellen van prioriteiten, delegeren, afleiding beperken en zorgen voor voldoende rust. Door je focus te behouden en je te concentreren op wat echt werkt, zul je merken dat je niet alleen productiever wordt, maar ook meer voldoening haalt uit je werk. Dus laat randzaken achterwege en omarm de kracht van slimmer werken.

Doen wat werkt.

Doen wat werkt, is ook doen wat bij je past

Professionals die werk doen dat bij hen past, zijn productiever, meer betrokken en gelukkig in hun werk. Dit draagt dus ook bij aan het thema ‘doen wat werkt’. Als je focus wilt houden op hetgeen wat je moet doen, gaat dit het beste als dit ook het werk is dat bij je past en wat je leuk vindt. Talentmanagement draagt hier aan bij. Benieuwd hoe we je hierin kunnen ondersteunen?

Lenneke Kragten