Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Hoe verschillende generaties omgaan met werkstress voor de vakantie

En hoe voorkom je deze stress?
Carlijn Balink

De zomerperiode kan voor veel mensen naast een leuke periode, ook een stressperiode zijn. Niet alleen vanwege het regelen van een vakantie, maar ook vanwege het zorgen voor de juiste opvang van de kinderen tijdens de schoolvakanties en de stress op werk om alles op tijd af te ronden. Vooral dit laatste is iets waar we graag op inzoomen, want ook hierbij zien we verschillen in generaties (sidenote: ieder individu is anders).

Babyboomers (geboren tussen 1946 en 1964):

Een kenmerk van Boomers is dat ze leven om te werken. Het zijn hardwerkende individuen die vaak een sterke arbeidsethos hebben. Ze kunnen zich sterk verbonden voelen met hun werk en vinden aanwezigheid belangrijk. Ze ervaren mogelijk druk om taken af te ronden voordat ze met vakantie gaan. Ze hebben de neiging om zichzelf veel verantwoordelijkheid te geven en voelen zich verantwoordelijk voor hun team. Babyboomers kunnen de neiging hebben om lange uren te werken om ervoor te zorgen dat alles op het werk soepel verloopt voordat ze met vakantie gaan.

 

Generatie X (geboren tussen 1965 en 1980):

Generatie X-ers zijn vaak zelfstandig en zijn geneigd om een goede werk/privé balans te zoeken. Ze kunnen gestrest raken door het gevoel van verantwoordelijkheid dat ze hebben om hun werk af te ronden voordat ze met vakantie gaan, maar ze proberen over het algemeen wel te genieten van hun vrije tijd. Resultaatgericht werken is wat hen kenmerkt, wat er voor zorgt dat ze hun taken afgevinkt hebben, voordat ze op vakantie gaan. Eventueel maken ze gebruik van technologie om niet afgeronde zaken nog remote op te pakken.

 

Millennials (geboren tussen 1981 en 1996):

Millennials hechten doorgaans veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé en kunnen zich zorgen maken over het vermijden van burn-out. Ze streven naar voldoening in hun werk, maar zijn ook gericht op het hebben van tijd voor ontspanning en persoonlijke groei. Door de druk die millennials doorgaans voelen (niet alleen op werk), is ook stress voor de vakantie geen uitzondering. Indien nodig pakken ze nog wat werk op tijdens hun vakantie (remote), maar leggen ze het liefst even al hun werkzaamheden neer voor hun mentale gezondheid.

 

Generatie Z (geboren na 1997):

Generatie Z is opgegroeid in een wereld waarin we altijd en overal online zijn. Ze hechten veel waarde aan flexibiliteit en autonomie. De Gen-Z’ers hebben vaak behoefte aan een goede balans tussen werk en privé en willen genieten van hun vrije tijd. Net als Millennials werken zij om te leven, niet andersom. Generatie Z kan gestrest raken als ze het gevoel hebben dat hun werk hun vakantie in de weg staat. Vakantie is namelijk echt vakantie.

 

Voor iedereen is het fijner als je zonder stress de deur achter je dicht kunt trekken om te gaan genieten van je welverdiende vakantie.

Maar hoe doe je dit precies?

 

  1. Zet je out of office al eerder aan

Niks zo vervelend als dat je op je laatste dag nog opdrachten krijgt, waar je eigenlijk al geen tijd meer voor hebt. Collega’s, klanten of andere relaties weten dat je nog aan het werk bent en zullen wellicht proberen om nog iets voor elkaar te krijgen. Zet daarom je Out of Office al een dag (of eventueel 2 dagen) eerder aan. Dit geeft je de rust en de ruimte om je eigen werk af te krijgen.

 

  1. Licht je collega’s op tijd in

Laat je collega’s, klanten/relaties op tijd weten wanneer jij met vakantie bent. Door vooruit te kijken, pak jij de winst. Zo ben je niet alleen zelf goed voorbereid op je vakantie, maar zorg je er ook voor dat de mensen om je heen weten wanneer ze jou nog kunnen inzetten.

 

  1. Draag je werk over en wees onbereikbaar voor werk

Het zal misschien niet bij iedereen kunnen, maar probeer zoveel mogelijk onbereikbaar voor je werk te zijn tijdens je vakantie. Niemand is onmisbaar, ook jij niet. Draag je werk zo veel mogelijk over aan collega’s, zodat het werk niet stilvalt en jij met een gerust hart kunt ontspannen. Is het in jouw rol onmogelijk om niet bereikbaar te zijn? Plan dan momenten in dat collega’s je kunnen bereiken, zodat je niet alsnog de hele dag gebeld, gemaild of geappt kunt worden.

 

Belangrijk hierbij is dat je vooral aangeeft wat voor jou hierin goed is. Werkt het voor jou om je out of office eerder aan te zetten en later uit te doen? Vooral doen! Ga jij er juist lekkerder op door op de laatste dag alles over te dragen? Ook dat is prima!

En hoe zit het dan na je vakantie?

Een goed begin is het halve werk. Je wilt weer fris en fruitig starten na je vakantie en met nieuwe energie aan de slag gaan. We geven je vijf tips voor een goed begin na je vakantie.

Iris Bloot