Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Het thuiswerken zet ons in beweging

Carlijn Balink

Vanaf 12 november 2021 geldt vanuit de overheid weer het dringende advies om thuis te werken, tenzij dit niet anders kan. Voor de één een fijne bijkomstigheid, voor de ander wat minder. De afgelopen twee jaar zijn we al gewend geraakt aan het thuiswerken en is ook uit onderzoek duidelijk geworden dat we dit deels willen voortzetten. Zo heeft de Open Universiteit van Neyerode onderzocht dat 97% van de werkenden ook na de pandemie wil blijven thuiswerken. De meesten (88%) geven de voorkeur aan een hybride variant – zowel thuis- als op kantoor werken.

Het is ook een periode van bezinning en opnieuw je ritme en plek vinden. Vooral zo aan het einde van het jaar. Uit onderzoek blijkt dat van alle werkenden wereldwijd, de helft op zoek is naar een nieuwe baan. Een kwart is ook daadwerkelijk overgestapt. Corona is hier debet aan. (Onderzoek Randstad, gepubliceerd in FD). Het zet je aan het denken en het brengt je aan het twijfelen.

Ons advies zou zijn, zorg eerst dat je in een goed ritme zit en bepaal dan of het maken van een overstap de juiste keuze is. Alleen zo kun je vanuit luxe jezelf op de arbeidsmarkt bewegen in plaats vanuit nood. Deze tips helpen je in no time weer in het thuiswerkritme te komen én zorgt voor frisse energie!

Even een opfrisrondje om het thuiswerken zo productief mogelijk te maken:

  • Een goed begin is het halve werk; Hoe verleidelijk het ook is om langer in bed te blijven, een goede dagstart bepaalt meteen de rest van je dag. Zorg er dus voor dat je je normale ritme aanhoudt. Sta op tijd op, ontbijt zoals je normaal doet en trek kleding aan die je op je werk zou dragen. Ben je een vroege vogel? Gebruik dan je extra tijd om alvast een lekker rondje te wandelen of te sporten en start zo fris en energiek je dag!
  • Zorg voor een arbo proof werkplek Werken aan de keukentafel kan natuurlijk, maar het is gebleken dat dit niet de beste optie is. Zorg ervoor dat je een prettige, rustige werkplek hebt met een bureau, goede bureaustoel, een werkende wifi verbinding en eventueel een extra scherm. Vraag anders eens naar de mogelijkheden bij jouw werkgever wat die hierin kan betekenen. Let er tot die tijd goed op dat je de juiste werkhouding aanneemt en op een plek zit waar je je kunt concentreren.
  • Werk gestructureerd Niet iedereen is productief als ze thuiswerken, maar wat wel helpt is om gestructureerd te werk te gaan. Maak voor jezelf een planning wat je die dag wilt doen en neem hier ook je pauzes in op. Door te werken in blokken kun je je concentratie verdelen en productiever je werk doen.
  • Ga naar buiten Vergeet vooral niet om te blijven bewegen als je veel thuiswerkt. Als je op kantoor bent, zit je ook niet 8 uur lang achter je computer, maar loop je naar het koffiezetapparaat, maak je een praatje met je collega’s of ga je naar een andere ruimte om te vergaderen. Zorg er thuis dus ook voor dat je regelmatig een luchtje schept buiten, een wandelingetje maakt of wat rek- en strek oefeningen doet.

Naast deze praktische tips om je werk goed te kunnen blijven doen thuis, zitten er natuurlijk ook nog genoeg voordelen aan. Zeker in deze winterperiode! Wat dacht je van deze opties:

  • Treat yourself: Heb je zin in een bakje pepernoten? Lekker doen! Het bakje is helemaal voor jezelf en geen graaiende collega’s die de bak al opeten voordat je er überhaupt naar hebt kunnen kijken.
  • Temperatuur: Geen discussie of het raam open of dicht moet of dat de verwarming naar boven of beneden moet. Jij bepaalt welke temperatuur jij het lekkerst vindt!
  • Muziek: Staat de radio op je werk altijd op dezelfde zender en wil je eens wat anders? Yes, you can! Draai de hele dag kerstmuziek als je daar van houdt of luister naar slap geouwehoer van de radio DJ’s.
  • Lunch Deluxe: Geen kleffe boterhammen in een zakje, maar maak voor jezelf een lekkere verse lunch. Ga voor een gezonde salade, een lekkere sandwich of pak een warme kom soep.
  • Challenge: Organiseer een leuke challenge met je collega’s om de spirit erin te houden en de verbinding met elkaar te behouden. Denk bijvoorbeeld aan een wandel- of fietschallenge, zodat je elkaar in beweging brengt. Of zorg juist voor een korte termijn doelstelling (met leuke prijs) in je werk om elkaar weer aan te zetten en samen ervoor te gaan.
  • Probeer wat nieuws: Omdat je geen reistijd meer hebt, heb je vaak wat tijd over. Probeer eens wat nieuws met deze extra tijd, zoals je aanmelden voor een sportclubje wat je al lang wilde of een cursus die je graag wilt doen.

Ook bij Modoc hebben we het thuiswerken en zelfs het hybride werken helemaal omarmt en hebben we het geïntegreerd in onze werkcultuur. Weinig verandering en impact heeft het thuiswerkadvies dus voor ons, wat zorgt voor rust en vertrouwen hebben in elkaar. Dat gunnen we jou ook!
Behoefte om eens van gedachte te wisselen met onze talentrecruiter of talentcoach? Geef ons eens een belletje en deel jouw ideeën met ons.