Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Reflecteren in je vakantie: vier conclusies

Een periode van bezinning, reflectie en nieuwe inzichten
Céline Jung

De vakantieperiode is vaak een tijd van ontspanning, reflectie en weer kunnen opladen. Het is een periode waarin we ons losmaken van de dagelijkse sleur en onze gedachten de ruimte geven. Het is dan ook geen verrassing dat mensen tijdens hun vakantieperiode vaak tot nieuwe inzichten komen, met name als het gaat om hun carrière en werk-privé balans. We willen via deze weg het belang benadrukken dat je niet alleen vanuit nood hoeft te reflecteren, maar juist vanuit de visie dat je jezelf het optimale werkplezier gunt. Ook staan we stil bij de stappen die je kan zetten om gehoor te geven aan je nieuwe inzichten.

Een paar weken met verlof biedt een waardevolle gelegenheid om (nieuwe) inzichten te verkrijgen over je carrière. Door te ontspannen en nieuwe ervaringen op te doen, kunnen we helderder nadenken over onze loopbaanwensen. We krijgen namelijk de kans om los te komen van onze dagelijkse verantwoordelijkheden en onze gedachten vrijer te laten stromen. Deze inzichten hoeven niet alleen te ontstaan vanuit het feit dat je niet fijn op je huidige plek zit, maar kunnen ook komen doordat je creatieve ideeën hebt om je huidige loopbaan nóg leuker of betekenisvoller kan maken.

Waar denk je eigenlijk over na?

Je kunt in je vakantie nadenken over verschillende elementen binnen je werk. Bijv. je werkgever, je werkuren, de inhoud van je functie of je collega’s? Uit onderzoek blijkt dat men het meeste stilstaat bij de volgende elementen die samen te voegen zijn in het ‘ACTIV’ model:

  • Affectie – de mate van het ervaren van positieve emoties als autonomie, vertrouwen en enthousiasme;
  • Context – de context van werk en functie-inhoud;
  • Toekomst – de mate waarin je je ambities nastreeft op dagelijkse basis;
  • Intensiteit – de mate van bevlogenheid en passie in je werk;
  • Verbinding – de mate van verbondenheid, empathie en synergie in je werkomgeving.

 

Vier conclusies en inzichten

Je zult het wel herkennen na je vakantie; de zin om weer naar het werk te gaan. Of juist helemaal geen zin. Tijdens de vakantie sta je, als het goed is, helemaal los van werk. Toch denk je ook na en reflecteer je op de huidige werksituatie. Eenvoudig gezegd kunnen we vier conclusies trekken na de vakantieperiode als je weer gaat beginnen:

  1. Ik zit goed op mijn plek bij mijn huidige werkgever en functie;
  2. Ik zit goed bij mijn huidige werkgever, maar wil wel ontwikkelen in mijn functie;
  3. Ik wil een andere werkgever, maar wel in een zelfde soort functie;
  4. Ik wil een compleet andere baan.

 

Als je de eerste conclusie kunt trekken, kun je lekker starten na je vakantie! Niks meer aan doen en gewoon lekker gaan.

Maar je kent misschien ook wel het volgende gevoel: na een heerlijke vakantie keer je terug naar je werk en het dagelijkse ritme en ineens wordt het je pijnlijk duidelijk dat je verlangt naar iets anders. De rust en reflectie die vakantie biedt, heeft de sluimerende gedachte dat je misschien een andere baan wilt, versterkt. De bureaustoel zit net iets minder comfortabel, de routineklusjes voelen zwaarder en de muren van het kantoor lijken net iets dichterbij te komen. Het is een teken dat het tijd is om echt te luisteren naar dat gevoel en te overwegen wat je wilt in je professionele leven.

Zie het als een kans, een nieuw begin. Dit kan bij een nieuwe werkgever zijn of intern bij je huidige werkgever. Een nieuwe functie, een toevoeging/verandering in je rol of een compleet nieuwe werkgever. Jouw carrière geef je een boost door na te blijven denken over je wensen en behoeften.

 

Hoe geef je gehoor aan je twijfels en/of ambities?

Bij Modoc weten we uit ervaring dat het sparren met een (loopbaan)coach je helpt om deze vakantie inzichten om te zetten naar tastbare acties voor je carrière. Waar je zelf de vinger er nog niet helemaal op kunt leggen, kun je met behulp van een coach wél overgaan tot concrete actiepunten. Elk moment kan het juiste moment zijn om na te denken over een carrièreswitch, om je passie te volgen of simpelweg een frisse start te maken.

En…ben je tot de conclusie gekomen dat je écht een andere baan wilt? Schroom dan niet om met onze talentrecruiters in gesprek te gaan. Ons uitgebreide netwerk zetten we graag in om jou te helpen naar de baan die bij je past. Met oog voor jouw talent.

Loopbaancoach voor jou

Als je na je vakantie het gevoel hebt dat je klaar bent voor een verandering of nieuwe start in je carrière, aarzel dan niet om de ondersteuning van een loopbaancoach in te schakelen om je te begeleiden in dit proces.

Céline Jung