Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

5 tips voor een goed begin na je vakantie

Céline Jung

Voeten in het zand, een mooie wandeling in de bergen of een fijne stedentrip. De vakantieperiode is er voor iedereen om te ontspannen, te genieten en even geen verplichtingen te hebben. Het is voor velen een periode om hun energielevel een boost te geven en eventuele stress van de voorgaande periode te elimineren. Aan al het moois komt echter een einde en ooit staat die 1e werkdag na je vakantie weer gepland.

Veel mensen zien ertegen op om na hun vakantie weer aan de slag te gaan. Uit onderzoek van Synovate blijkt zelfs dat 46% met tegenzin weer opstart. Ondanks dat velen hun werk leuk vinden én gelukkiger worden van een vakantie, is het een drempel om weer te beginnen met werken.

Met onderstaande 5 tips helpen we je graag aan een energieke herstart:

1. Wees voorbereid
Een goede voorbereiding is het halve werk. Door je goed voor te bereiden op je eerste werkdag voorkom je een gehaast gevoel en kan je wennen aan dat het ‘normale’ leven weer gaat beginnen. Zorg dat je je routines alweer hebt opgepakt, zoals het huishouden, je sportmomenten, hobby’s en eetritme. Hierdoor kom je weer in een fijne weekflow. Ga op tijd naar bed en leg de avond voor je eerste dag je outfit en lunch al klaar. Hierdoor hoef je ’s ochtends minder te stressen en stap je uitgerust uit bed.

2. Begin rustig
Mits het mogelijk is op je werk is het slim om je eerste werkweek korter te maken. Begin bijvoorbeeld op een dinsdag of woensdag, zodat de werkweek korter is en de druk minder is voor jezelf. Ook hoeft niet alles in week één weer opgepakt te zijn. Grote of lastige projecten die je volle aandacht vragen kunnen beter nog een weekje wachten. Plan geen meetings in op je eerste werkdag, zo heb je voldoende tijd om de mail bij te lezen en je collega’s bij te praten. Maak een realistische planning en schrijf de belangrijkste taken voor de komende periode voor jezelf op. Een overzicht in je prioriteiten geeft je houvast. Haak vooral een collega of leidinggevende aan, om samen de prioriteiten te bepalen.

3. Aandacht voor collega’s
Maak tijd om bij te praten met collega’s! Een hele dag direct achter je beeldscherm plakken of van afspraak naar afspraak is niet slim. Vertel hen je leuke herinneringen van vakantie, dit bezorgt namelijk ook weer een glimlach op jouw gezicht. Neem hen ook mee in wat jij een prettige herstart vindt en waar je behoeftes liggen qua planning. Zo kunnen jullie met elkaar rekening houden. Tevens kan je deze momenten gebruiken om fysiek bij te praten over wat er heeft afgespeeld op de werkvloer.

4. Stip op de horizon
De vakantieperiode is voor velen een moment om ruimte te maken voor nieuwe inzichten en creatieve ideeën of bepaalde gevoelens te verwerken. Schrijf alle gedachtes en ideeën voor jezelf op, zodat deze niet verwateren. Maak een plan van aanpak als je veranderingen wilt doorvoeren. Ambities in je functie? Spreek ze uit en maak doelen bespreekbaar. Wanneer je doelgericht en met nieuwe plannen je werk kan oppakken, zorgt dit voor extra energie. Zorg voor jezelf dat je ook altijd weer wat leuks in de toekomst gepland hebt staan. Een weekendje weg, een theatershow of een BBQ met vrienden. Geluksmomentjes in je privéleven zorgen ook voor meer draagbaarheid en concentratie in je werk.

5. Creëer een fijn ritme
Als je voldoende ontspannen bent, heb je meer concentratie en kan je je kennis beter toepassen. Je voelt je gelukkiger en je bent productiever. Iedereen ontspant op zijn/haar eigen manier, dus creëer voor jezelf een fijn ritme met een balans tussen sporten, werk, sociaal leven, hobby’s, ontspanning en gezond eten. Had je tijdens je vakantie goede voornemens voor jezelf gesteld? Vergeet ze niet, maar pak ze op voor een voldaan gevoel. Neem het heft in eigen handen!

Minder vakantiedip voor werkgelukkigen
Niet iedere Nederlander heeft last van de post-vakantiedip. Wanneer je werk doet waar je energie van krijgt en dat goed aansluit bij je talenten, dan draagt dat bij aan de betrokkenheid. Betrokken en werkgelukkige professionals ervaren over het algemeen minder vakantiedip en zien er dus minder tegenop om weer aan de slag te gaan. Zij zijn over het algemeen meer ontspannen en ervaren het relaxte gevoel van vakantie ook meer tijdens een werkweek.

Toch carrière twijfels? Overweeg een loopbaancoach!

Houdt het lusteloze gevoel echter lang na je vakantie aan en merk je dat je structureel met tegenzin naar je werk gaat? Signaleer je vaker energievreters dan energiegevers? Zie dit als een signaal dat er structureel een gebrek aan voldoening en plezier in je werk is. Overweeg daarom om bij je werkgever het gesprek aan te gaan over interne mogelijkheden of ga op zoek naar een nieuwe baan die je wél werkplezier geeft. Wist je dat september daardoor de maand is met de meeste baanwisselingen?

Modoc denkt hierin graag met je mee! Onze loopbaancoaches gaan samen met jou in een verdiepend één op één gesprek, inzichten genereren rondom (o.a.) de volgende thema’s: intrinsieke motivatie, werkwaarden, talenten, gewenste werkomgeving, persoonlijke drijfveren en jouw toegevoegde waarde.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie omtrent loopbaancoaching!

Extra: hoe Kelly na haar vakantie weer snel in een fijne flow terecht kwam:
Voorafgaand aan je vakantie je werk goed afronden en het nodige overdragen. Dit zorgde er bij mij voor dat ik met een gerust gevoel aan mijn vakantie begon, snel in de vakantieflow kwam en na terugkomst wist dat er geen stapels werk op mijn bureau zouden liggen. Zo kon ik rustig opstarten en de draad van het werk weer oppakken. Als je geluk in je werk ervaart en je leuke collega’s hebt, maakt dit de drempel om weer te beginnen natuurlijk vele malen lager. Je hebt zin om iedereen weer te zien en je vakantieverhalen te delen.