Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

Zomerplanning, hoe het ook kan? We vroegen het aan CHATGPT

Joyce Kuppens

Vanmorgen op de radio hoorde we dat veel werknemers stress ervaren met het aanvragen van hun vakantie.
Zelf ervaren we niet zoveel stress rondom dit onderwerp. Een fijne bijkomstigheid in ons geval is:

  • We hebben zelfsturende teams, zij zijn dus zelf verantwoordelijk om met elkaar de vakantie te bespreken en in te plannen met elkaar. Dit zorgt voor meer onderling begrip en het zorgt er ook voor dat er overleg plaatsvindt wie wanneer weg is en wanneer op kantoor. Zo is de betrokkenheid in de vakantieperiode ook een stuk groter dan wanneer de vakantie alleen door de leiding wordt goed gekeurd of afgekeurd.
  • Er is bij ons een mogelijkheid dat er overlap plaatsvindt in de vakanties, dat maakt een zomerplanning minder uitdagend.
  • Er wordt intern geadviseerd om minimaal twee weken aaneengesloten vakantie op te nemen. Zo komen de collega’s goed tot rust en kunnen ze na hun vakantie met goede energie weer lekker aan de slag. Voor de lange termijn werkt dit altijd beter.Mocht je meer inspiratie nodig hebben hoe andere bedrijven hun personeelsplanning in de zomer benaderen, lees hier het antwoord dat CHATGPT ons gaf:

Bedrijven kunnen verschillende benaderingen hanteren bij het omgaan met personeelsplanning tijdens de zomerperiode. Hier zijn enkele veelvoorkomende strategieën:

  1. Vakantieplanning: Veel bedrijven stellen een vakantieplanning op waarin werknemers hun vakantieperiodes kunnen indienen. Op basis van de beschikbaarheid van het personeel worden de vakantieverzoeken goedgekeurd. Het doel is om ervoor te zorgen dat er voldoende personeel aanwezig is om de bedrijfsactiviteiten draaiende te houden, zelfs tijdens de vakantieperiode.
  2. Flexibel werken: Bedrijven kunnen flexibele werkschema’s implementeren om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers tijdens de zomerperiode. Dit kan betekenen dat werknemers kortere werkdagen hebben, flexibele start- en eindtijden hebben, of mogelijk zelfs vanuit huis werken. Flexibiliteit kan helpen bij het behouden van de productiviteit en het verminderen van stress bij werknemers tijdens de zomermaanden.
  3. Tijdelijk personeel: Sommige bedrijven kunnen ervoor kiezen om tijdelijk personeel in te huren om de personeelstekorten tijdens de zomer op te vangen. Dit kan gebeuren door middel van uitzendkrachten, seizoenswerkers of het inhuren van tijdelijke contractanten. Het tijdelijke personeel kan helpen om de reguliere medewerkers te ondersteunen en de werklast in evenwicht te houden.
  4. Overwerk en verschuivingen: In sommige sectoren, zoals horeca, toerisme en detailhandel, kan de vraag tijdens de zomerperiode toenemen. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om overwerk toe te staan of extra verschuivingen in te plannen om aan de behoeften van de klanten te voldoen. Dit kan betekenen dat werknemers extra uren werken of dat er meer werknemers worden ingezet op drukke momenten.
  5. Cross-training en taakrotatie: Het is mogelijk om werknemers cross-training te geven, zodat ze verschillende taken kunnen uitvoeren binnen het bedrijf. Dit stelt het bedrijf in staat om personeel flexibeler in te zetten tijdens de zomerperiode, omdat medewerkers in staat zijn om taken over te nemen wanneer dat nodig is. Taakrotatie kan ook zorgen voor afwisseling en betrokkenheid bij het werk.

Het specifieke beleid en de aanpak kunnen per bedrijf en sector verschillen, afhankelijk van de aard van het werk, de grootte van het bedrijf en de behoeften van de klanten. Het belangrijkste doel is om ervoor te zorgen dat het bedrijf soepel blijft functioneren, zelfs tijdens de zomerperiode wanneer er mogelijk personeelstekorten zijn als gevolg van vakanties.

* Het antwoord is door CHATGPT gegenereerd op 6 juni 2023.