Modoc Etten-Leur

Bredaseweg 43
4872 LA Etten-Leur
T 076 – 3036310

Modoc Tholen

Welgelegen 2b
4691 SJ Tholen
T 0166 – 744015

Socials

De positieve werkcultuur: hét succes van binnenuit

Carlijn Balink

Een positieve werkcultuur draagt bij of is misschien wel hét succes van het aantrekkelijk werkgeverschap. Een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd voelen, gemotiveerd zijn en zich verbonden voelen met het doel van het bedrijf, kan een ware drijvende kracht zijn achter succes op lange termijn.

Wat is een positieve werkcultuur?

De allergrootste en meest zinvolle bron van werkgeluk: een sterke, positieve organisatiecultuur. Een cultuur waarin je met elkaar een kader creëert hoe je goed – en mentaal veilig – met elkaar samenwerkt. Vanuit vertrouwen. Waarin je een balans vindt tussen autonomie en verbinding en waar je jezelf uit durft te spreken als je ergens je twijfels bij hebt. En waar er vervolgens ook nog oprecht naar je geluisterd wordt. Een omgeving waarin je leerervaringen verzamelt én reflecteert. Je verantwoordelijkheid pakt voor je werk, omdat we daar samen beter van worden. Dat samen is dé uitnodiging tot goed werknemerschap.

 

Hoe kom je tot een positieve werkcultuur?

Het hebben van een positieve werkcultuur kan op een natuurlijke manier ontstaan, maar het kan er ook (nog) niet zijn. Cultuur hoeft ook niet goed of slecht te zijn en het staat nooit stil. Cultuur is dynamisch. Door de generaties heen ontstaan binnen een cultuur nieuwe patronen, net zoals bij organisaties. Waar het hybride werken een paar jaar terug nog ondenkbaar was, is het bij velen bedrijven nu de norm.

Een strategie ontwikkelen die verandering in een bedrijfscultuur teweeg brengt, kan lastig zijn. Rituelen, gewoontes, gedrag (de zichtbare kanten) en waarden, overtuigingen en ongeschreven regels (de onzichtbare kanten) pas je niet zomaar aan. Wat we gezamenlijk en individueel belangrijk vinden maakt de doorslag. De wil om te veranderen is uiteindelijk onmisbaar om een cultuurverandering te laten slagen. Zowel leiders als medewerkers moeten open staan voor verandering.

Er zijn vijf patronen die het meeste impact hebben op het in beweging brengen van een organisatiecultuur: betrokkenheid, sfeer, verbinding, mindset en communicatie. Deze in kaart brengen en de positieve gewoontes naar boven halen die bij de patronen horen, zijn de start voor de verandering.

 

Onze ambitie

Een positieve werkcultuur is geen luxe, maar een noodzaak voor bedrijven die streven naar duurzaam succes. Door te investeren in het welzijn en de tevredenheid van medewerkers kunnen organisaties een omgeving creëren waarin talent versterkt, innovatie groeit en doelstellingen worden overtroffen. Het begint met het erkennen van de kracht van positiviteit en het actief nastreven van een cultuur die het beste in mensen naar boven haalt.

Het is ons verlangen dat iedereen overtuigd wordt van de impact van positieve psychologie op jezelf en op anderen. Dit staat dan ook centraal in onze visie en werkwijze.

 

Het investeren waard

Het mooie van werken aan een positieve cultuur is dat iedere investering op dit gebied zich ruimschoots terugverdient. Een sterke(re) organisatiecultuur zie je terug in het werkplezier van medewerkers, betere onderlinge samenwerking en een toename in productiviteit. Men is weer trots op de organisatie en draagt dat uit aan de omgeving. Tegelijkertijd zie je dat ziekteverzuim en verloop drastisch dalen en dat het eenvoudiger wordt om nieuwe medewerkers te werven.

Aan de slag

 

Onze cultuurontwikkelaars voorzien je van raad en daad, helpen een veranderstrategie ontwikkelen, delen inzichten, begeleiden het traject, adviseren en geven workshops, trainingen en coaching. Wij zijn de aanjagers van aandacht voor elkaar, maar de basis ligt bij het zelf doen.

 

 

Nina Kuijper