Maak je eigen videosollicitatie!

De steeds meer digitale omgeving waarin we leven vraagt om creatieve oplossingen. Je wilt graag opvallen, jezelf laten zien, zodat jij gekozen wordt voor die functie die je zo graag wilt. Maar hoe kan je dat doen? Door het maken van je eigen videoboodschap die je toevoegt aan je sollicitatie! Het is jouw kans om op te vallen. Het is dé mogelijkheid om op een persoonlijke manier kennis te maken zonder dat het de werkgever veel tijd kost. Daarnaast kan je juist jouw enthousiasme en jouw persoonlijkheid laten zien in zo’n video. Zo krijgt de werkgever gelijk een beter beeld of je echt bij het bedrijf past.

Maar spannend is het maken van zo’n videoboodschap zeker. Daarom geven we je hieronder 5 tips én een voorbeeld van een videosollicitatie. Zo hopen we dat het voor jou net iets makkelijker en minder spannend wordt om zo’n video te maken. Hiervoor kan je deze video bekijken of de onderstaande tekst lezen, net wat jij fijn vindt!

Tip 1: Denk na over de kleding die je aantrekt

Zorg ervoor dat je er representatief uitziet. Kies voor kleding aangepast op het bedrijf of de vacature. Lees daarom ook even goed de website van het bedrijf waar je solliciteert. Zo kom je er snel genoeg achter of je meer formele of informele kleding kan dragen. Vergeet niet te glimlachen! En zorg dat je zo bent voorbereid dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt.

Tip 2: Zorg ervoor dat je filmpje niet te lang duurt

Denk aan een duur tussen 1:30 en 2 minuten. Zo zorg je ervoor dat je voldoende interesse wekt, maar toch impact kan maken. Je wilt immers ook nog voldoende te vertellen hebben in je sollicitatiegesprek.

Tip 3: Denk aan de camerapositie, licht en het geluid

Dit zijn drie belangrijke onderdelen waar je rekening mee moet houden als je gaat filmen. Mocht je nu een professionele camera hebben, dan is dat helemaal top. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Je kan gewoon met je telefoon filmen of de camera van je laptop. Gebruik bijvoorbeeld een telefoonstatief waar je je telefoon in kan zetten, of gebruik een echt statief als je die hebt. Mocht je daar nu geen budget voor hebben, dan kan je ook gewoon met stapels boeken werken. Hier kan je dan je laptop op of mobiel tegenaan zetten.

Camerapositie

Denk er wel aan dat je je telefoon horizontaal neerzet en dus ook horizontaal filmt. Dit is belangrijk, omdat je je video later gaat uploaden op Youtube of Vimeo, en dan is een horizontaal beeld veel mooier en beeldvullend dan wanneer je verticaal filmt. Bij de positie is het belangrijk dat je ogen goed zichtbaar en scherp zijn. Je wilt het immers graag zo persoonlijk mogelijk houden en als je heel ver weg zit dan kan dat niet. Kies ook een perspectief waarbij je recht in de camera kijkt. En plaats de camera niet onder of boven je. Want deze perspectieven zien er beide niet natuurlijk uit. Kies voor een omgeving zonder teveel afleiding, de video gaat immers over jou!

Licht

Zonlicht is het allerbeste licht wat je kan hebben, omdat dit het meest natuurlijke licht is. Film dan ook het liefst overdag en niet in de avond of met een kunstlicht. Zorg ervoor dat je camera niet tegen de lichtbron aan kijkt, maar juist mee. Dus het licht schijnt in je gezicht en niet achter je.

Het geluid

Als laatste punt: het geluid. Zorg ervoor dat je audio goed klinkt. Niets is zo erg als slecht geluid. Zorg er dan ook voor dat er geen ruis is op het moment dat je de video opneemt. Ga op een plek zitten waar je niet gestoord wordt en waar zo min mogelijk achtergrondgeluiden zijn.

Tip 4: Blijf dichtbij jezelf

Een hele belangrijke die we je graag meegeven om de videosollicitatie zo persoonlijk mogelijk te houden: dichtbij jezelf blijven. En zie het filmpje als een kans om je persoonlijkheid en je talenten te laten zien.

Hoe bouw je nu zo’n videosollicitatie op?

  1. Begin met een korte introductie over jezelf. Leg hierin uit waarom je zo goed bij het bedrijf of de vacature past. Hierin kan jij juist je enthousiasme laten zien.
  2. Gebruik de STARR techniek om je eigen talent te omschrijven. Denk eens na over je eigen talent en hoe je dit zou kunnen vangen in een paar zinnen. (Mocht je het nu nog lastig vinden om je talenten te omschrijven, schrijf je dan in voor de online cursus: Ster(k) in jouw carrière)
  3. Sluit af met een persoonlijke boodschap voor het bedrijf of voor de contactpersoon die je bij de vacature hebt zien staan.
  4. Vertel er als laatste bij hoe jij het beste te bereiken bent, zodat je zo snel mogelijk kan schakelen.

Tip 5: Gebruik gratis programma’s om je video te monteren

Het is helemaal niet zo moeilijk om je video te monteren en er bestaan voldoende gratis programma’s en zelfs apps op je telefoon om de filmpjes achter elkaar te plakken. Denk aan Windows MovieMaker en iMovie (als je een iPhone hebt kan je dit gratis downloaden!). Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om het filmpje in één keer op te nemen, maar ik raad aan om het in kleine stukjes te doen. Hiermee geef je jezelf de ruimte en daardoor zal je minder fouten maken. Ook komt het natuurlijker over. Probeer het geheel ook niet op te lezen, maar maak gebruik van steekwoorden.

Bekijk deze voorbeeld video van een videosollicitatie. Geef vooral je eigen draai aan jouw video, zodat het helemaal bij jou en jouw persoonlijkheid past. De tips zijn in ieder geval de basis die je kan gebruiken. En hoe spannend het ook is, als je het eenmaal gedaan hebt zal je trots op jezelf zijn!

Hopelijk helpen deze tips je bij een videosollicitatie. Leuk als je je videosollicitatie wilt delen met Modoc! Volg ons  Instagram-, Facebook- en Linkedin account om op de hoogte te blijven van alle tips en informatie rondom solliciteren.